Kultura
BOŽIĆNI KONCERT S KUHAČEVCIMA

Entuzijazam je profesora poput iskre prešao na djecu i zapalio ih
Objavljeno 18. prosinca, 2017.

Narcisa VEKIĆ

Iako više nego bilo koji drugi naviknuti na nastupe, što na natjecanjima, što na revijalnim i inim koncertima, pa i kroz redovitu nastavu, učenici su Glazbene škole Franje Kuhača pokazali iznimno zanimanje za sudjelovanje na drugom Božićnom koncertu s kuhačevcima pa nije izostala ni audicija.

- Sve je to marketing, i to usmeni - dodaje kroz smiješak profesor Marcel Glavočević, koji će ravnati svečanim koncertom, koji će se održati u četvrtak, 21. prosinca, u 18 sati, u atriju zgrade Glavne straže Muzeja Slavonije (kao dio programa Advent u muzeju), a na koji je ulazak slobodan. Sve su obogatili i novim točkama – solista i komornih sastava. Možda su to razlozi popularnosti koncerta među učenicima. Iako je sličnog formata bio i prošlogodišnji, novina su program i skladbe, ali i što će na njemu sudjelovati dosad najveći broj učenika – kao članovi dvaju zborova, solisti ili u orkestru. Velike zasluge za realizaciju i uspjeh idu i voditeljicama zborova - Valeriji Fischbach, prof., i mr. sc. Ivančici Hinek.

Mnogi su probe slušali skrivećki, i imali su što i čuti, dodaje prof. Glavočević, koji je autor aranžmana i orkestracija. Tomislava Karačić Šoljić, prof. flaute i pročelnica Odjela za puhačke instrumente, pomogla je oko puhačke sekcije, Marinko Ergotić, prof., oko tamburaškog dijela i aranžmana. Tek uz pomoć suradnika i učenika, sve može funkcionirati.

- Bit će nas u jednom trenutku 115 na sceni, što je veliki postotak u odnosu na ukupno 380 učenika škole. I moram reći da to baš nije česta pojava u gradu, istodobno na jednom mjestu imati tri velika ansambla i veliki orkestar - ponosan je prof. Glavočević, koji sam za sebe kaže da je bio entuzijast koji je htio nešto novo pokrenuti. Čuvši za njegovu ideju, učenici su se sami prijavljivali, neki su zbog obveza ipak morali zahvaliti se, odustati, a neki su se i naknadno priključivali, nakon što su shvatili u što to prerasta. Doslovce su, prema riječima prof. Glavočevića, jedva dočekali i zgrabili svoju šansu.

Na repertoaru su, prigodno, božićne pjesme, domaće i strane, ali pojedinosti, ipak, ostavljaju za publiku kao iznenađenje. Jamče joj užitke za osjete vida i sluha.

Uz zahtjevnu svakodnevnu, redovitu nastavu, učenici i nastavnici uložili su dodatni trud i vrijeme za pripremu koncerta. Počeli su već u rujnu, znajući da će to biti veliki zalogaj jer je to dodani program. Sudjelovanje je, da ne bi bilo zabune, dobrovoljno i uglavnom su priliku dobili najbolji učenici.

Kada su sve sekcije uvježbale svoje programe zasebno, trebalo ih je sve sinkronizirati. Dirigentu to nije lako jer treba slušati mnogo elemenata. Probe je povremeno slušala i ravnateljica Sunčana Bašić, koja nije dvojila treba li im dati - zeleno svjetlo.

- Glazbom se bavi prvenstveno onaj tko ju voli pa je i ovaj program poniknuo iz srca naših profesora, a doda li se tomu entuzijazam, to je kod nas poput iskre koja prijeđe na djecu i zapali ih - dodaje ravnateljica, ističući da koncert posvećuju roditeljima, bakama i djedovima i svima onima koji djecu dovode na nastavu, čekaju, žrtvujući svoje dragocjeno slobodno vrijeme.

- Želimo im zahvaliti nečim iznimnim, nagradom, koju mi iz srca dajemo sa srcem njima. No, razina i ozbiljnost programa je uvijek visoka jer mi njegujemo visoku kulturu. To jest, popularna glazba, ali na klasičan način. Bit će tu i suvremenika, Davora Bobića, ali i mnoštvo pjesama skladanih ciljano kao božićne. Ključan je način izvedbe i pjevanja primjeren našoj školi, tj. klasičan, impostiran kao u operi, a ne na pop-koncertu - kaže ravnateljica Bašić.

koncert

POSVEĆUJU RODITELJIMA, BAKAMA I DJEDOVIMA

USUDILI SU SE NADOMJESTITI I ONO ŠTO IM NEDOSTAJE

Iako je ovo škola kojoj ne treba više popularnosti radi privlačenja većeg broja učenika, raditi na prepoznatljivosti i vidljivosti nikad i nikomu ne škodi.

- Škola je u gradu i široj regiji aktivna više od stoljeća, a budući da 'opskrbljujemo' sve akademije u državi i mnoge u inozemstvu kvalitetnim glazbenicima, trudimo se i ovakvim aktivnostima svoje sugrađane podsjećati da postojimo, vrhunskim koncertom božićnoga karaktera, isključivo svojim snagama. Moram istaknuti da se ovakav orkestar, kakav će Osječani čuti u četvrtak, ne može čuti u glazbenim školama. Nismo čekali savršeni trenutak da imamo sve na raspolaganju, nego smo se usudili nadomjestiti i ono što nam nedostaje - ne skriva zadovoljstvo Sunčana Bašić, uvjerena da će i njihovi sugrađani prepoznati napor i postignute rezultate.

Marcel Glavočević

dirigent

Bit će nas u jednom trenutku 115 na sceni. Nije baš česta pojava u gradu, istodobno na jednom mjestu imati tri velika ansambla i veliki orkestar.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana