Kultura
POVODOM 67. GODIŠNJICE OD OSNUTKA ULUPUH-A

Dodjela nagrada za 2017. godinu
Objavljeno 18. prosinca, 2017.

ZAGREB

Povodom 67. godišnjice od osnutka, ULUPUH (18. prosinca) dodjeljuje Nagradu za životno djelo, Nagradu za najbolji izložbeni i izdavački projekt u 2017. te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika. Umjetnički savjet i Upravni odbor ULUPUH-a odlučio je kako slijedi: nagrada za životno djelo dodjeljuje se Davoru Grünwaldu, industrijskom dizajneru; za najbolji izložbeni projekt Međunarodnoj izložbi grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12, s temom Društvene reprize; za najbolji izdavački projekt knjizi “ULUPUH-ova modna povijest – Umjetnost odijevanja”; za najboljeg mladog umjetnika Ivanu Capanu, arhitektu, oblikovatelju arhitektonsko-urbanističkih maketa.

Bit će uručeno i priznanje za poseban prinos ugledu udruge Dori Pezić Mijatović (1937.), renomiranoj keramičarki, članici ULUPUH-a od 1967., koja redovito izlaže samostalno te sudjeluje na brojnim grupnim izložbama i relevantnim međunarodnim izložbama keramike. Imala je dvije velike retrospektivne izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu a njeni radovi nalaze se u fundusima mnogih muzeja i galerija. U mnogo je navrata bila članicom saziva Umjetničkog savjeta ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo, kao i Umjetničkog savjeta na razini cijele udruge te je na taj način pridonijela radu sekcije i udruge, jednako kao i promociji keramike i keramičke umjetnosti. Jedna je od osnivačica renomiranog međunarodnog simpozija keramike u Našicama. Njen umjetnički opus odlikuje profinjeni izraz pročišćenih skulpturalnih formi i stalna otvorenost novome i eksperimentu u keramici.

Pohvala će se uručiti autorskom timu novog ULUPUH-ovog projekta Kreativci (Jelena Blagović, Tatjana Grgurina Vučetić, Lucija Gudlin, Jadranka Hlupić i Petra Krpan, Alen Novoselec, Sanja Rocco, Kruna Tarle, Maša Štrbac). Riječ je o ciklusu online natječaja za djecu i mlade koji se veže uz ULUPUH-ove programe, kroz koje se već kroz nekoliko dosad realiziranih natječaja uspostavila uspješna i hvalevrijedna komunikacija ULUPUH-a s mlađim i najmlađim naraštajima iz cijele Hrvatske. Tako na kvalitetan način potičući mlade generacije da se okušaju u umjetničkom oblikovanju i dizajnu.

Počasnim članovima ULUPUH-a ove će se godine proglasiti Ljiljana Petrović (red.prof. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek Kostim, modul Scenski kostim), Koraljka Kovač (izv. prof. na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu), Lada Ratković-Bukovčan (ravnateljica Muzeja Mimara) te Tomislav Kličko (kolekcionar domaće moderne i suvremene umjetnosti, osnivač Laube – kuće za ljude i umjetnost). N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana