Kultura
U MUZEJU ĐAKOVŠTINE PREDSTAVLJENE ZASTAVE IZ 20-IH I 30-IH

Nakon restauracije postat će dijelom stalnoga postava
Objavljeno 18. prosinca, 2017.

ĐAKOVO

Nedavna izložba o Hrvatskom katoličkom orlu u Muzeju Đakovštine dobila je i svojevrsni nastavak, bacivši svjetlo na zanimljivu priču o sedam zastava iz '20-ih i '30-ih godina, koje je Đakovačko-osječka nadbiskupija ustupila muzejskoj kući na 50 godina. Sve zastave koje su za ovu prigodu izložene na zanimljiv, vizualno efektan način, u multifunkcionalnom izložbenom prostoru Muzeja, izradile su časne sestre svetog Križa. O njihovu nastanku i povijesnom kontekstu govorio je ravnatelj Borislav Bijelić.

- To su gradske zastave koje smo mi u neka ružna vremena sklonili. Kontaktirao sam Nadbiskupski ordinarijat i one su stigle ovamo. Jer, ako su gradske, mejsto im je u Gradskom muzeju. Kada vam netko nešto ustupi na 50 godina, onda vam on to zapravo daruje. Namjera je da kroz iduću godinu dana nađemo način kako ih restaurirati i da postanu dio našeg stalnog postava - rekao mi je prilikom izložbe o Hrvatskom katoličkom orlu nadbiskup u miru Marin Srakić.

Jedna zastava je iz 1938., a nastala je u povodu 125. obljetnice Đakovačkog ceha, druga je zastava Hrvatskog katoličkog orla iz 1924., a treća “Preradovićeva”, posvećena 1921. Izrađena je prema nacrtima Bele Čikoša Sesije. Preostale četiri procesijske su zastave.

– Impresionirana sam izvedbom, a podloga je svileni rips koji slovi za izdržljiv materijal - o potrebi i mogućnostima njihove restauracije govorila je Antonina Srša, restauratorica u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. U programu su nastupile članice ŽVS-a Skladovke.S.Župan

Možda ste propustili...

FRAGMENTI O DORI - NOVA PREMIJERA U CIKLUSU ODA-BIRANO

Tragove Dore Pejačević kroz četiri ženska glasa

OKRUGLI STOL U POVODU DANA HVATSKOG JEZIKA

Hrvatski za budućnost

KAŽIMIR HRASTE NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI

Dobra konstrukcija jamči dobar kip

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GŠ FRANJE KUHAČA NA 56. HRVATSKOM NATJECANJU UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA

Trema nestane jer nastup shvaćaju kao zabavnu igru

2

ĐAKOVO OVOGA VIKENDA U ZNAKU GLUME

Stotinu studenata glume iz sedam zemalja na Dionizu

3

NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO

Laureati Jasminka Mesarić i Đuro Roić