Kultura
U MUZEJU ĐAKOVŠTINE PREDSTAVLJENE ZASTAVE IZ 20-IH I 30-IH

Nakon restauracije postat će dijelom stalnoga postava
Objavljeno 18. prosinca, 2017.

ĐAKOVO

Nedavna izložba o Hrvatskom katoličkom orlu u Muzeju Đakovštine dobila je i svojevrsni nastavak, bacivši svjetlo na zanimljivu priču o sedam zastava iz '20-ih i '30-ih godina, koje je Đakovačko-osječka nadbiskupija ustupila muzejskoj kući na 50 godina. Sve zastave koje su za ovu prigodu izložene na zanimljiv, vizualno efektan način, u multifunkcionalnom izložbenom prostoru Muzeja, izradile su časne sestre svetog Križa. O njihovu nastanku i povijesnom kontekstu govorio je ravnatelj Borislav Bijelić.

- To su gradske zastave koje smo mi u neka ružna vremena sklonili. Kontaktirao sam Nadbiskupski ordinarijat i one su stigle ovamo. Jer, ako su gradske, mejsto im je u Gradskom muzeju. Kada vam netko nešto ustupi na 50 godina, onda vam on to zapravo daruje. Namjera je da kroz iduću godinu dana nađemo način kako ih restaurirati i da postanu dio našeg stalnog postava - rekao mi je prilikom izložbe o Hrvatskom katoličkom orlu nadbiskup u miru Marin Srakić.

Jedna zastava je iz 1938., a nastala je u povodu 125. obljetnice Đakovačkog ceha, druga je zastava Hrvatskog katoličkog orla iz 1924., a treća “Preradovićeva”, posvećena 1921. Izrađena je prema nacrtima Bele Čikoša Sesije. Preostale četiri procesijske su zastave.

– Impresionirana sam izvedbom, a podloga je svileni rips koji slovi za izdržljiv materijal - o potrebi i mogućnostima njihove restauracije govorila je Antonina Srša, restauratorica u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. U programu su nastupile članice ŽVS-a Skladovke.S.Župan

Možda ste propustili...

2017. - GODINA VELIKIH IMENA IZ PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI

Dva muzejska Oscara za muzej koji broji i sve više posjetitelja

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “RODOSLOVLJA OBITELJI PODLAPCA/PODLAPAČE”

Đuro Mesić: Pomogao sam mnogim Podlapčanima i to mi je nagrada za sav moj uloženi trud

IZLOŽBA I PREDAVANJE U GISKO-U

Gustav Klimt: pionir moderne

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA I PREDAVANJE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Uz 100 godina od smrti: Ni jedan drugi umjetnik nije tako slavio Erosa i žene kao Klimt

2

PRVA OD TRI PREDVIĐENE IZLOŽBE O VLAHI BUKOVCU

Prvi put u Hrvatskoj djela iz Engleske i Francuske

3

“MESOKOMBINAT” U GALERIJI KAZAMAT

Dezintegracija društvenog, ljudskog i životinjskog korpusa