Mozaik
IZLOŽBA O 50 GODINA POSTOJANJA KUD-A DIKA

Vrijedni čuvari kulturne baštine
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Članovi Kulturno-umjetničkog društva Dika, u društvu s nekadašnjim članovima društva i brojnim građanima, u Zavičajnom su muzeju Slatine nazočili otvorenju izložbe o 50 godina postojanja i rada slatinskoga KUD-a, najstarijega u Virovitičko-podravskoj županiji.

– Izloženim fotografijama htjeli smo se podsjetiti na 50 godina rada KUD-a Dike, na članove društva i na njihov repertoar, ali isto tako i na činjenicu da je to bilo najznačajnije kulturno-umjetničko društvo koje je na ovim prostorima djelovalo i koje je imalo izuzetno značajnu ulogu u čuvanju hrvatske kulturne baštine - rekla je na otvorenju izložbe ravnateljica Muzeja Dragica Šuvak.

Prema riječima voditelja i koreografa KUD-a Miroslava Šarića, s ovom izložbom počinje organiziranje arhiva društva koje trenutačno ima na svom repertoaru 12 koreografija iz slatinskoga kraja, iz cijele Hrvatske i Hrvata izvan matične domovine.

– Krenuli smo i s ciklusom tjednih koncerata, prvo su to bili korizmeni i božićni napjevi, a potom smo krenuli i na crkveno pučko pjevanje. Prije dolaska u Slatinu nisam znao kakvo bogatstvo tradicijske kulture slatinski kraj ima i mislim da Slatinčani i mještani okolnih sela mogu biti ponosni na ono što čuva vaš kraj. KUD Dika radi na tome da se pjesme, plesovi i nošnje ovoga kraja što više prezentiraju. Nastojimo da Dika na sceni bude jedan reprezentativni ansambl, skladno i točno odjeven.

Koautorica izložbe etnologinja Valentina Dačnik ispričala je kako je pretraživala stare knjige i dokumente u Državnom arhivu u Zagrebu tražeći objave o slatinskom KUD-u i drugim amaterskim društvima u Slatini. Za 50 godina djelovanja u kulturnom amaterizmu Republike Hrvatske, ona je predsjedniku KUD-a Dariju Vrbasliji uručila Dijamantnu diplomu kojom je Hrvatski sabor kulture odlikovao KUD Dika, a za ukupni 18-godišnji umjetnički rad Hrvatski sabor kulture dodijelio je Miroslavu Šariću Brončanu diplomu.

Svima se na doprinosu pri postavljanju izložbe, a članovima Dike na ustrajnosti zahvalio predsjednik KUD-a Dario Vrbaslija. Izložbu o 50 godina postojanja KUD-a Dika otvorio je gradonačelnik Denis Ostrošić, čiji je otac bio jedan od utemeljitelja Dike 1967. godine, jer je četiri godine prije toga plesao i “ispekao zanat” u folklornom ansamblu Lado. Tako se i danas ime Josipa Ostrošića neizostavno veže uz KUD Diku u vrijeme kad je društvo imalo najviše članova i postizalo najznačajnije uspjehe.

– Sada imamo glazbenu školu, a imamo i dobre voditelje i pjevače, pa su osigurani najznačajniji uvjeti da se djelovanje KUD-a podigne na jednu višu razinu - rekla je ravnateljica Šuvak. A njezine riječi da Dika ima dobre pjevače na licu mjesta potvrdila je pjevačka skupina društva pod ravnanjem Darija Vrbaslije, koja je izvela nekoliko tradicionalnih a capella skladbi. P. Žarković

Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike