Mozaik
PREDBLAGDANSKI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Izveli tradicionalne
tamburaške pjesme
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Požeški tamburaški orkestar ponovno je svojim predblagdanskim koncertom prikazao što su glazbenici naučili tijekom ove godine. Zajedno s gostima i solistima izveli su najljepše tradicionalne tamburaške pjesme, a cijeli koncert održan je pod motom “ono što svaki tamburaš mora znati”. Bit je to cijeli niz tamburaških pjesama, od onih manje pozbatih, do najpopularnijih, koje je u zaista prepunoj dvorani Gradskog kazališta burnim pljeskom pozdravilo 300-tinjak posjetitelja. Uz sva sjedeća mjesta bila su popunjena i sva stajaća mjesta ljubiteljima tamburaške glazbe.

- Požeški tamburaški orkestar odlučio se adventskim događanjima pridružiti koncertom pjesama koje “svaki tamburaš mora znati”. To su pjesme za koje smatram da bi jedan tamburaš i svaka osoba koja se tako osjeća, bilo da svira, pjeva ili samo voli tu glazbu, morali znati, jer su među najljepšim tamburaškim pjesmama – rekao je Tomislav Galić, mag. tambure, osnivač, voditelj i dirigent Požeškog tamburaškog orkestra.

Ovakav koncert održali su i prošle godine, a svake godine sviraju i na svečanoj polnoćki u crkvi sv. Leopolda Mandića u Požegi. Uz članove Požeškog tamburaškog orkestra nastupili su i gosti – Marinko Božinkov, član vinkovačkih Dika, članovi pjevačke skupine KUD-ova Orljava iz Pleternice i Berda iz Brestovca te vokalni solisti koji su i članovi orkestra – Leonardo Matijević i Josip Ralašić. I na ovom koncertu zasvirali su tamburaši iz popularnih požeških tamburaških sastava, Bisernica, Posegana, Garavuše.

- Na koncertu smo izveli tradicionalne tamburaške pjesme, koje su pomalo istisnute sa scene, iako to ne zaslužuju. Trideset tamburaša, što nije mali broj za Požegu, podsjetilo je sve na upravo takve pjesme. Nadam se da su svi posjetitelji koncerta otišli puni pozitivne energije, što je i bila poruka ovog koncerta – rekao je maestro Galić te dodao da je u prvom dijelu koncerta izvedeno nekoliko instrumentalnih skladbi, kako se to nekad radilo na tamburaškim gažama, a zatim pjesme koje možda i nisu popularne koliko zaslužuju, kao što je npr. pjesma Dunavska čežnja Šime Dominkovića, koju izvode Dike iz Vinkovaca i gost večeri Marinko Božinkov iz Dika, zvani hrvatski Zvonko Bogdan.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

NA ZAGREBDOXU PREMIJERNO “GRANDPA GURU”

Dokumentarni film o Kultur Shocku

ODABRANO 15 LJEPOTICA IZ CIJELE HRVATSKE

Miss Universe: U finale se plasiralo i pet Slavonki

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

77. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Otkriven program i 19 filmskih naslova u utrci za Zlatnu palmu

2

UOČI 71. ZAGREBAČKOG FESTIVALA

Mia i Doris predstavile
spot za “Uzalud ti sve”

3

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix