Svijet
NAKON 92 GODINE

Vatikan vratio Ekvadoru smanjenu glavu ratnika amazonskog plemena
Objavljeno 18. prosinca, 2017.

Vatikanski muzej u subotu je u prigodi posjeta ekvadorskog predsjednika Lenina Morena papi Franji, vratio smanjenu glavu ratnika amazonskog plemena koju je 1925. donio jedan misionar. Smanjena glava domorodačkog plemena Shuara vraćena je Ekvadoru nakon više mjeseci pregovaranja, priopćila je Sveta Stolica. Vatikanski muzeji posjeduje jednu od najvećih umjetničkih i arheoloških zbirki u svijetu, i iznimno rijetko vraća povijesne predmete. Ta glava koju je u Vatikan donio misionar 1925., darovat će se etnološkom muzeju Pumapungo, u Cuenci.

Vjeruje se da je glava, koja nikad nije bila javno pokazana, ratni plijen Shuarsa koji su mumificirali i čuvali glave svojih neprijatelja i svojih junaka. Shuarsi, jedna od najvećih etničkih skupina na amazonskom području, bore se zadnjih godina protiv sveobuhvatne eksploatacije rudača na zemlji koju smatraju svojom postojbinom. Poznati su i pod nazivom Jivaros, a na Zapadu su se pročuli po smanjenim glavama ili "tsantsama".

Kod postupka smanjivanja glave skida se koža s lubanje, a čuvaju se oči, nos i usne. Jivarosi vjeruju da je u smanjenoj glavi zatvoren osvetnički duh pokojnika i čuva se mudrost predaka.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana