Učionica
FILOZOFSKI FAKULTET ODRŽANA PRVA DVA PREDAVANJA NA POČETKU ŠESTOG CIKLUSA "OTVORENI ČETVRTAK"

"Zašto desni pocrvene" i "Plesna olimpijada u Berlinu 1936."
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Tijekom listopada i studenoga 2017. na Filozofskom fakultetu Osijek organizirana su prva dva predavanja iz novog, šestog godišnjeg ciklusa popularnoznanstvenih predavanja "Otvoreni četvrtak".

Dana 26. listopada 2017. doc. dr. sc. Goran Milić s Odsjeka za engleski jezik i književnost održao je predavanje "Zašto krvare desni? Intertekstualnost u reklamnom i novinskom/medijskom diskursu". Predavač je brojnoj publici približio pojam intertekstualnosti, preuzet u domenu marketinga i novinarstva ponajprije iz teorije književnosti (te lingvistike), a koji podrazumijeva različite načine na koje se reklamni ili novinski tekst/poruka pri svojoj interpretaciji ključno oslanjaju na druge vrste tekstova i uz njih vezana znanja, pretpostavke i stavove. Naglasak je bio na vrlo složenim i slojevitim načinima na koje se reklamni oglasi kao žanrovi svojom jezičnom i parajezičnom formulacijom "igraju" i pozivaju na tekstove drugih oglasa, kao i općepoznatim poslovicama, citatima, pjesmama, naslovima književnih djela i filmova. Na brojnim audiovizualnim primjerima publika je imala priliku promišljati o intertekstualnosti te zajedno s predavačem prokomentirati i analizirati primjere, a nerijetko je publika i sama iznosila vlastite dojmove i primjere s kojima su se susretali.

Dana 30. studenoga 2017. doc. dr. sc. Katarina Žeravica s Umjetničke akademije u Osijeku govorila je o zanimljivoj temi "Plesna olimpijada u Berlinu 1936. godine: vrhunac ekspresivnog plesa u Europi". Kako je istaknula, u srpnju 1936. u Berlinu je organizirano natjecanje iz plesa – Tanzwettspiele, poznato i kao Plesna olimpijada, kao jedan od segmenata Umjetničkih olimpijskih igara uoči 11. Olimpijskih igara u Berlinu. Nacionalsocijalistička ideologija u Njemačkoj zapravo je htjela iskoristiti plesno natjecanje kako bi pokazala svoju otvorenost i inkluzivnost, ali i kako bi potvrdila dominaciju njemačkih plesača. Stoga iznenađuje uspjeh koji su postigli zagrebački plesači (Mia Čorak-Slavenska, Nevenka Perko, Mercedes Goritz-Pavelić, Baletni ansambl HNK Zagreb te plesni amateri Matice hrvatskih kazališnih dobrovoljaca) kao predstavnici Kraljevine Jugoslavije, koji su napravili "čudo u Berlinu". Za njih su njemačka kritika, publika i mediji imali samo riječi hvale, a stručni međunarodni žiri im je dodijelio najveće nagrade i priznanja, koja su bila u rangu zlatnih medalja.

Tijekom svog višemjesečnog istraživanja dostupne građe o Plesnoj olimpijadi predavačica Katarina Žeravica uspjela je rekreirati životne i plesne priče pojedinih naših plesnih umjetnika koji bi inače nepravedno bili izbrisani "iz povijesne i kulturološke memorije".

Jasna POLJAK REHLICKI
Predavanje doc. dr. sc. Ivice Kelama 21. prosinca

Treće predavanje iz ovosezonskog ciklusa "Otvoreni četvrtak" bit će održano 21. prosinca 2017. Tada će doc. dr. sc. Ivica Kelam iz Centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Osijeku govoriti o temi "U sjeni dronova: (ne)etičnost upotrebe dronova u ratu protiv terorizma".

Možda ste propustili...