Učionica

Bogat program Mjeseca hrvatske knjige s naglaskom na ovogodišnju temu – enciklopedistiku
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Knjižnični odbor i Knjižnica Građevinskog fakulteta Osijek i ove su godine, u povodu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige (obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga), pripremili mnoštvo različitih događanja.

Bogat program počeo je 23. listopada 2017. prvim danom Tjedna otvorenog pristupa, predavanjem doc. dr. sc. Borisa Bosančića pod naslovom "Otvoreni pristup u kontekstu institucijskih repozitorija". U auli Fakulteta postavljena je izložba "Oprema za crtanje i pisanje prije osam desetljeća", a izloženi su pisaći stol i pisaći stroj poznatog osječkog arhitekta Ljudevita Pelzera. U suradnji s dizajnerima Umjetničke akademije u Osijeku, doc. dr. sc. Dina Stober izradila je plakat o tom velikom i zaslužnom arhitektu i njegovim projektima. Kasnije su izloženi i crtaći stol i pribor za arhitektonsko projektiranje koje je posudio umirovljeni osječki arhitekt Vladimir Androić. Ovom miniizložbom željelo se pokazati studentima kako se projektiralo prije pojave računala i programa za crtanje i projektiranje.

Mjesec hrvatske knjige ove je godine bio posvećen enciklopedistici, pod sloganom "Sve na jednom mjestu", te je tim povodom u čitaonici knjižnice Fakulteta postavljena izložba pod nazivom "Od A do Ž: enciklopedije s naših polica". Svakoga tjedna organizirano je predstavljanje ili najava nove knjige s temama povezanima uz građevinu. Organizirana je drugi put i radionica izrade betonskih držača za knjige, koju je ove godine vodila asistentica Adrijana Cerovečki. Maštoviti studentski radovi izloženi su u čitaonici, a najbolji rad, u obliku betonskog mosta, koji su izradile studentice Lucija Kordić, Sarah Šćurla i Lucija Kordić, nagrađen je knjigama. Kao i prošle godine, održan je Pub quiz u fakultetskom kafiću Mali Caffe – u skladu s ovogodišnjom temom, enciklopedistikom. Održano je i zanimljivo i inspirativno predavanje Nikole Horvata o njegovu svladavanju Pacific Crest Traila, 4300 kilometara dugog puta, a prikazan je i odličan dokumentarac koji je napravio u suradnji s mladim redateljem Tinom Borovčakom.

Vesna ZOBUNDŽIJA
Dan hrvatskih knjižnica i Julijana Matanović

Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga obilježen je predstavljanjem postera s analizom ankete "Mrežna i Facebook stranica u funkciji prepoznavanja i promoviranja fakultetske knjižnice" koju je Knjižnica provela među studentima i nastavnicima Fakulteta. Program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige zaokružen je 15. studenoga 2017. "Razgovorom s književnicom", a posebna gošća bila je Julijana Matanović, poznata i popularna književnica, književna teoretičarka i sveučilišna nastavnica.

Možda ste propustili...

STUDENTI ODJELA ZA MATEMATIKU I EKONOMSKOGA FAKULTETA MEĐU NAJBOLJIM INOVATORIMA U HRVATSKOJ

Izumili stroj za automatsko sortiranje graha

OBILJEŽEN 3. PROSINCA – MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Studenti Akademije umjetnošću „šetali“ kroz različite epohe

NA PRAVNOM FAKULTETU ODRŽANA TRIBINA „EUROPSKI PARLAMENT – I MOJ GLAS JE VAŽAN!“

Mladi glasovanjem mogu utjecati na svoju budućnost u EU-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana