Učionica
POLJOPRIVREDNI FAKULTET U OSIJEKU PROJEKT ČIJI JE NOSITELJ PROF. DR. SC. GORAN KUŠEC

"Znanstveno brendiranje svinjskog mesa"
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Od 1. srpnja 2014 godine HRZZ financira četverogodišnji projekt 3396 "Znanstveno brendiranje svinjskog mesa" (SciBra Pork - Scientifically branded Pork). U središtu znanstvenog interesa ovoga projekta crna je slavonska svinja kao pasmina s niskim postotkom mesa, ali vrlo povoljnih svojstava kakvoće.

U današnje vrijeme sve više se cijene tradicionalni proizvodi, pa meso ovih svinja time također dobija na vrijednosti, a njihovim uzgojem bavi se sve više proizvođača. Zato se nameće potreba za znanstvenim metodama kojima bi se omogućila sljedivost tog mesa u proizvodima. Tijekom izvedbe projekta utvrđeni su postupci molekularne identifikacije pasmine analizom VNTR markera, tzv. mikrosatelita, te genetski utjecaji na kakvoću mesa. Polimorfizmi na lokusima mikrosatelita testirani su za identifikaciju mesa crne slavonske svinje korištenog u tradicionalnim trajnim proizvodima, a ti su rezultati bili osnova za izradu jednog dotorata i nekoliko znanstvenih radova koji su u postupku objave. U međuvremenu, istraživački tim projekta SciBra Pork uključen je u međunarodni projekt programa Obzor 2020: "Diversity of local pig breeds and production systems for high quality traditional products and sustainable pork chains" (TREASURE).

Uključenjem u ovaj projekt istraživanja su značajno proširena i metodološki usuvremenjena. Primjerice, determinacija pasmine izvršit će se dodatno suvremenijim pristupom (60k SNP-chip). Kako je u našem istraživanju korištena analiza mikrosatelita, otvara se novo pitanje usporedbe ova dva pristupa, što će biti jedan od zajedničkih ishoda ovih projekata.

Goran Kušec
U nastavku – istraživanje kakvoće kulena

Tijekom svibnja 2017., tadašnja dokorandica Kristina Gvozdanović, gostovala je u Italiji na Department of Agricultural and Food Sciences, University of Bologna, gdje je zajedno s timom kojeg vodi prof. dr. Luca Fontanesi, radila na navedenoj problematici. Također su prikupljeni podaci za istraživanje karakteristike rasta crne slavonske svinje u različitim proizvodnim sustavima. U nastavku projekata istražit će se kakvoća kulena (Baranjski kulen OZP) iz različitih proizvodnih lanaca.

Možda ste propustili...

PROVEDBA INTERNOGA NATJEČAJA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU ZA PRIJAVU ZNANSTVENOISTRAŽIVAČKIH I UMJETNIČKIH PROJEKATA UNIOS - ZUP 2018

Potpisani ugovori s nositeljima izabranih 38 projekata vrijednih 1,5 milijuna kuna

POTVRĐEN NOVI MANDAT AKTUALNOJ RAVNATELJICI GRADSKE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE OSIJEK

Dubravka Pađen-Farkaš ravnateljica GISKO-a do 2023. godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva