Učionica
SURADNJA ODJELA ZA KULTUROLOGIJU I MATICE HRVATSKE - OGRANAK OSIJEK

Predstavljen posljednji broj Književne revije sa središnjom temom "Ostanak"
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Dana 19. rujna 2017. u prostorijama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku održana je promocija posljednjeg broja časopisa Književna revija (2-3./2017.) sa središnjom temom "Ostanak".

Posljednji broj Književne revije, časopisa Matice hrvatske – ogranak Osijek, predstavili su doc. dr. sc. Ivan Trojan, glavni i odgovorni urednik (Filozofski fakultet u Osijeku), doc. dr. sc. Tatjana Ileš, zamjenica glavnog urednika, te doc. dr. sc. Lucija Ljubić (obje nastavnice Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku) i Doris Pavlović, koje su autorice studije "Oblikovanje kulturnog identiteta hrvatskih iseljenika u Dublinu". Navedena studija nastala je na osnovi proširenja diplomskog rada Doris Pavlović na Odjelu za kulturologiju pod mentorstvom doc. dr. sc. Lucije Ljubić. "Tema je iznimno aktualna. Pribavljene podatke valjalo je protumačiti, interpretirati i vidjeti ih u svjetlu aktualnih teorija kojima danas raspolažu stručnjaci i koji se bave ne samo demografskom politikom nego i općenito kulturalnom teorijom, pitanjem globalizacije, formiranja identiteta i slično", naglasila je docentica Ljubić. "Ideja se u prvom redu rodila jer je tema bliska svima nama, pogotovo ovdje u Slavoniji. Trend odlazaka u Dublin i Irsku rapidno je porastao s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju tako da u četiri puta kraćem razdoblju imamo četiri puta više iseljenih", dodala je Pavlović, naglasivši kako do sada nije bilo sličnih istraživanja o temi iseljenika u Dublin. Glavni urednik Trojan istaknuo je da već treći put uspješno surađuju s Odjelom za kulturologiju, a ova suradnja potvrđuje kako Književna revija mora biti otvorena ne samo svim umjetnostima nego i institucijama koje se vežu uz Sveučilište u Osijeku.

Stjepan Filipović
Možda ste propustili...

PREDSTAVNICI SVEUČILIŠTA U PERUGI POSJETILI SVEUČILIŠTE U OSIJEKU I FILOZOFSKI FAKULTET OSIJEK

Ojačane akademske veze Osijeka i talijanske Perugie

SUSRET PREDSTAVNIKA KULTURNIH INSTITUCIJA OSIJEKA I NOVOG SADA U CILJU IZGRADNJE PARTNERSTAVA I SURADNJE

Sveučilište u Osijeku i kao mjesto međunarodnih kulturnih susreta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva