Učionica
ODJEL ZA MATEMATIKU PROJEKT ČIJI JE NOSITELJ PROF. DR. SC. NINOSLAV TRUHAR

"Optimizacija parametarski ovisnih mehaničkih sustava"
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Ovaj projekt, koji se financira od HRZZ-a u razdoblju od 1. srpnja 2015. do 30. lipnja 2019. godine, posvećen je proučavanju vibracijskih mehaničkih sustava opisanih sustavom običnih diferencijalnih jednadžbi velikih dimenzija, ovisnih o jednom ili više realnih parametara.

Glavnina istraživanja usmjerena je na proučavanje optimizacije aktivnog i pasivnog prigušenja, optimalno upravljanje parametarski ovisnim mehaničkim sustavima sa i bez vanjske sile, te opisivanje svojstava svojstvenih vrijednosti i vektora parametarski ovisnog pripadnog nelinearnog problema. Istraživanjem se istovremeno proučava problem optimizacije aktivnog i pasivnog prigušenja mehaničkih sustava sa i bez vanjske sile, kao i ponašanje svojstvenih vrijednosti i svojstvenih vektora parametarski ovisnog pripadnog kvadratnog problema. Aktivnim radom u oba smjera postižu se teorijski i numerički rezultati koji značajno pridonose boljem razumijevanju vibracijskih mehaničkih sustava. Osim toga, sudionicima projekta omogućeno je usavršavanje te proširivanje znanstvene suradnje koja može rezultirati otvaranjem novih znanstvenih tema, kao i poboljšanjem kvalitete publikacija.

Ninoslav Truhar
Devet članova projektnog tima

Projektni tim trenutačno je sastavljen od devet članova, a sastoji se od voditelja projekta i suradnika. To su prof. dr. sc. Peter Benner i dr. sc. Alfred Remon s Max-Planck-Institut Magdeburg (Njemačka), prof. dr. sc. Ivan Slapničar i doc. dr. sc. Nevena Jakovčević Stor sa Sveučilišta u Splitu, kao i prof. dr. sc. Zoran Tomljanović, doc. dr. sc. Ivana Kuzmanović, dr. sc. Suzana Miodragović te Matea Puvača sa Sveučilišta u Osijeku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva