Učionica
FAKULTET ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI U OSIJEKU

Na novi sveučilišni preddiplomski studij kineziologije upisano ukupno 57 studenata
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Od ove akademske godine, 2017./ 2018., Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bogatije je za još jedan studijski program, jer je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku (FOOZOS) otvoren sveučilišni preddiplomski studij kineziologije.

Studijski program osmišljen je kao teoretsko-praktičan studij koji se temelji na primijenjenim područjima - kineziologiji sporta i kineziološkoj rekreaciji s dva modula. Na studij je upisano ukupno 57 studenata, 29 u modulu sportske rekreacije i 28 u modulu sport, od čega se njih devet opredijelilo za smjer odbojka, a njih 19 za smjer nogomet. Strukturu studija čine obvezni i izborni predmeti raspoređeni kroz sve godine studija. Studijski program obuhvaća i obvezne opće kolegije koji obrađuju gradivo s područja koje se sastoji od predmeta temeljnih kinezioloških disciplina i interdisciplinarnih područja prijeko potrebnih za suvislo ovladavanje stručnim znanjima i vještinama. U okviru studijskog programa izvodi se obvezna stručna praksa koja se realizira u sportskim udruženjima izabranog sporta i fitness centrima pod mentorstvom voditelja pojedinih radionica.

Nakon završetka ovoga preddiplomskog sveučilišnog studija kineziologije studenti posjeduju adekvatna i vrlo široka znanja i vještine s područja primijenjene kineziologije, koja im omogućuju nastavak studiranja na diplomskim studijima u regiji i Europi na kojima se provode programi iz kineziologije. Na nacionalnoj razni studenti mogu nastaviti studij na specijalističkim diplomskim stručnim studijima koji se izvode na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu. U bližoj regiji, izvan granica RH, studenti mogu nastaviti master studije koje izvode sastavnice Sveučilišta u Ljubljani i Sveučilišta u Budimpešti. No, FOOZOS u idućim godinama želi omogućiti novim prvostupnicima i mogućnost nastavka obrazovanja na matičnom Sveučilištu. U sklopu toga planira novi diplomski studij koji će biti logičan nastavak ovog preddiplomskog studija u smislu ponude specijalizacije na jednom od tri modula, a to su: kineziološka edukacija, zdravstvena kineziologija i sportski menadžment. Time će se nastojati obrazovati studente za jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti.

Tihomir Vidranski
Senat donio odluku u srpnju 2016.

Odluku o pokretanju novog studijskog programa donio je Senat Sveučilišta u Osijeku 12. srpnja 2016., na temelju prijedloga danog 27. svibnja 2015. od strane Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Nakon višegodišnjih priprema, 12. prosinca 2016. FOOZOS dobiva dopusnicu resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje navedenog studijskog programa, a konačno 2. listopada 2017. održan je i svečani prijam studenata prve godine novoga studija.

Studij traje šest semestara

Studij traje tri akademske godine (šest semestara), pri čemu student mora skupiti minimalno 180 ECTS bodova, a osposobit će polaznike za opće stručne poslove u područjima kineziologije i ovisno od izbora modula/usmjerenja, potrebne kvalifikacije i kompetencije za rad u području sporta (kao sportski treneri), području kondicijske pripreme sportaša (kao kondicijski treneri), te području rekreacije i fitnessa (kao voditelji sportsko-rekreacijskih programa za osobe svih životnih dobi u različitim subjektima). Po završetku studija stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/ea) kineziologije, uz koje slijedi i modulsko usmjerenje, čime je studentu omogućeno i vertikalno napredovanje te upis na diplomske studijske programe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva