Učionica
RAZGOVOR: AKADEMKINJA VLASTA PILIŽOTA

Nagrade Ministarstva za poljoprivredu SAD-a 1994. i 1997. osigurale su mi međunarodno priznanje i prepoznatljivost
Objavljeno 17. prosinca, 2017.
PRIJE SVEGA ZAHVALJUJEM SVOJIM NAJBLIŽIM SURADNICIMA NA MATIČNOM FAKULTETU KOJI SU USPJEŠNO OBAVLJALI SVE POSLOVE DOK SAM BILA ODSUTNA

Među šestero dobitnika najvećih državnih nagrada za znanost za 2016. godinu, onih za životno djelo, nagradu je 13. prosinca 2017. u prostorijama Hrvatskog sabora primila i akademkinja Vlasta Piližota, redovita profesorica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, i to kao jedina za područje biotehničkih znanosti.

Tim povodom za Sveučilišni glasnik razgovarali smo s uglednom znanstvenicom i sveučilišnom profesoricom.

Uz ponovne čestitke za dobivanje ovako značajnog priznanja, upućujem vam prvo pitanje: što smatrate presudnim da je upravo vama ove godine pripala državna nagrada za životno djelo iz područja biotehničkih znanosti?

- Što smatram presudnim? Vjerojatno ono što je navedeno i u obrazloženju – cjelokupan doprinos u znanosti tijekom moje dugogodišnje karijere. Biti članicom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) samo je jedan podatak između svih drugih podataka, odnosno kriterija. Moguće je da su članovi Povjerenstva za dodjelu državnih nagrada i to uzeli u obzir.

Možda je suvišno pitati, ali što vam, kao osobi koja se praktički cijeli radni vijek bavi znanošću, znači jedno ovako veliko priznanje?

- Nagradu ili priznanje bilo koje kategorije ili vrste uvijek je ugodno primiti. Za razliku od Državne nagrade za znanost za 2013. godinu, ova nagrada za životno djelo sama za sebe govori o značenju. Jedno je nagrada za jednogodišnje postignuće, a nešto drugo, i svakako značajnije, ova za cjeloživotni doprinos.

Koje nagrade ili priznanja u svojoj bogatoj i zavidnoj karijeri smatrate najvažnijima?

- Ne mogu se baš pohvaliti brojem nagrada koje sam dobila na nacionalnoj razini. Dobila sam zapravo samo spomenute dvije nagrade. Ostale koje sam dobila na nacionalnoj razini uglavnom su priznanja ili povelje. Stoga mogu reći da su mi priznanja Ministarstva za poljoprivredu SAD-a 1994. i 1997. godine jako važna i draga jer sam prepoznata i nagrađena za svoj doprinos u radu na zajedničkim američko-hrvatskim projektima. Te su mi nagrade osigurale i međunarodno priznanje i prepoznatljivost.

Brojnim aktivnostima značajno ste pridonijeli razvoju prehrambene tehnologije i prehrambenog inženjerstva, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini, a bili ste i jeste voditeljica i niza međunarodnih i bilateralnih projekata. Koji projekt posebno pamtite i po čemu?

- Osim nacionalnih projekata, sigurno su mi najvažnija dva koja sam imala s USDA, tri s Biotehnološkim fakultetom u Ljubljani i jedan u suradnji s Institutom za hranu u Napulju, odnosno u mjestu Angri. Za projekte u suradnji s USDA bio je veći izazov prijaviti jer su prijave jako zahtjevne. Ako vaša prijava bude odobrena, već je to veliko priznanje.

Komu biste posebno zahvalili za potporu u vašem dugogodišnjem radu? 

- Na mojem matičnom fakultetu prije svega bih zahvalila svojim najbližim suradnicima koji su uspješno obavljali sve poslove dok sam bila odsutna svih ovih godina, radeći na inozemnim projektima u zemljama partnerskih institucija, dakle u SAD-u, Sloveniji i Italiji. Bez mojih suradnika ne bih mogla toliko dugo, i po šest mjeseci u jednom navratu, biti odsutna s fakulteta. Za mentorstvo, a to znači i za ideje i vođenje mojeg znanstvenog rada – što je uvelike odredilo i područja mojeg znanstvenog interesa, a i za ozbiljno bavljenje znanošću - veliku zahvalu dugujem profesoru Tomislavu Lovricu, akademiku Dragutinu Flesu, profesoru Janezu Hribaru iz Ljubljane te dragom prijatelju iz USDA u Philadelphiji, Geraldu M. Sapersu.

Razgovarao: Tomislav LEVAK
Kratak životopis akademkinje Vlaste Piližote

Uz nastavni rad ima bogatu znanstvenu i stručnu aktivnost u više znanstvenih područja, kojima je značajno pridonijela razvoju prehrambene tehnologije i prehrambenog inženjerstva na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Njezina znanstvena aktivnost odvija se u području proučavanja kemizama reakcija koje se odvijaju u hrani tijekom procesiranja/prerade i čuvanja/skladištenja, kao što su sprječavanje enzimskog posmeđivanja voća i povrća, stabilnost boje u sirovini i finalnim proizvodima, gubitak odnosno zadržavanje arome u proizvodima od voća i povrća, stabilnost (kemijska i mikrobiološka) minimalno procesiranog voća i povrća, termofizička i reološka svojstva hrane, primjena suvremenih i netermičkih procesa prerade i konzerviranja hrane te razvoj novih prehrambenih proizvoda. Bila je voditeljica većeg broja nacionalnih znanstvenoistraživačkih projekata i nacionalna voditeljica istraživanja zajedničkih međunarodnih projekata, a za koja je dobila nekoliko priznanja i nagrada te suradnca na EU projektima. Sudjelovala je u organizaciji velikog broja domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova. Objavila je više od 130 znanstvenih i stručnih radova od kojih su neki citirani i nekoliko stotina puta. Bila je mentorica velikog broja diplomskih, magistarskih i doktorskih radova studenata iz Hrvatske i inozemstva. Objavila je poglavlja u više domaćih i inozemnih knjiga i monografija, kao i jednu stručnu knjigu. Sudjelovala je, kao suradnica ili voditeljica (projektantica), u izradi velikog broja projekata za hrvatsku prehrambenu prerađivačku industriju i male prerađivačke pogone. U tri mandata bila je dekanica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek (od 1994. do 1996., od 1996. do 1998. i od 2002. do 2004.). Od 1. listopada 2007. do 30. rujna 2008. boravila je u Bruxellesu (Belgija), u svojstvu dodijeljenog (sekondiranog) nacionalnog eksperta-SNE u Europskoj komisiji te u DG RTD (DG Research; Unit E3: Food-Health-Well being). Godine 2006. i 2007. te od 2010. do svibnja 2013. bila je predstavnica Hrvatske u Standing Committee on Agricultural Research (SCAR) pri Europskoj komisiji u Bruxellesu. Bila je prva glavna urednica časopisa Croatian Journal of Food Science and Technology koji je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek počeo izdavati 2009. Voditeljica je Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku od 2009. do danas. Aktivna je članica više nacionalnih i međunarodnih asocijacija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike