Regija
VUKOVAR

Franjevci inicirali izradu
cjelovitog popisa vukovarskih
žrtava iz Domovinskog rata
Objavljeno 16. prosinca, 2017.

VUKOVAR

U Franjevačkom samostanu u Vukovaru izložen je popis s imenima više od tisuću žrtava, hrvatskih branitelja i civila ubijenih u vrijeme Domovinskog rata u Vukovaru. Gvardijan fra Ivica Jagodić naglasio je kako ni 26 godina nakon agresije na grad još uvijek ne postoji cjeloviti popis žrtava te su franjevci pokrenuli inicijativu prikupljanja imena svih žrtava na jedan popis.
„Naši prethodnici, braća franjevci prikupili su 1918. godine imena svih žrtava iz Prvog svjetskog rata i uklesali ih u granitne ploče oko Oltara Žalosne Gospe. Imena žrtava Drugog svjetskog rata nije bilo moguće prikupiti, jer je to franjevcima bilo opasno po život, no danas iniciramo prikupljanje podataka o žrtvama iz Domovinskog rata i želja nam je uključiti javnost u domovini, ali i izvan nje, kako bi i Vukovarci raseljeni diljem svijeta dostavili podatke o bližnjima za koje znaju da su zatočeni, ubijeni i poginuli. Najviše je žrtava bilo u vrijeme pada Vukovara, od 18. do 20. studenoga 1991.godine, a mnogi od njih i dalje se vode kao nestali“, rekao je fra Jagodić te naglasio kako očekuje potporu i uključivanje svih institucija, obitelji i pojedinaca. Na upit kako je moguće da ni nakon 26 godina ne postoji jedinstven popis žrtava, odgovorio je kako Hrvatska nema organizirani sustav i izrazio žaljenje što se neka od državnih institucija ili udruga za to već nije pobrinula.
Dražen Živić, voditelj vukovarskog Područnog centra Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“, naglasio je kako znanost spoznaje mora temeljiti na relevantnim činjenicama. Pojasnio je kako su istraživanja demografskih i ljudskih gubitaka koja su se obavljala u Hrvatskoj u proteklih 25 godina dala relevantne spoznaje, no precizan i sveobuhvatan popis poginulih, ubijenih, nestalih, zatočenih i umrlih zbog posljedica rata nije poznat ni utvrđen.
„Inicijativa Franjevačkog samostana ne smije zamijeniti rad državnih i znanstvenih ustanova po tom pitanju, ali će pridonijeti senzibilizaciji javnosti. Prikupljat će se podaci od svjedoka stradanja koji će sadržavati i opise stradanja žrtava, što će pomoći ne samo u terminološkom već i u kontekstualnom smislu utvrđivanja prave istine o onomu što se u Vukovaru 1991.godine dogodilo. Znanost je radila koliko je mogla na temelju dostupnih podataka, no državne su istitucije zakazale i teško se dolazi do podataka o stradalim civilima, kao da to nekomu nije u interesu“, ocijenio je Živić i dodao kako se dio arhiva koji sadrži spoznaje o stradanju nalazi u Srbiji i za hrvatsku će javnost i istraživače vjerojatno zauvijek ostati zatvoreni. Tijekom sudskih procesa u Hagu iznesen je podatak o 1739 poginulih i ubijenih u Vukovaru, a prema procjenama hrvatskih institucija broj žrtava je između tri i četiri tisuće.
Gvardijan Jagodić najavio je i postavljanje spomen-obilježja s imenima svih vukovarskih žrtava, na vidikovcu kraj Franjevačkog samostana.D. Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike