Sport
ISTRA 1961 - OSIJEK

Bez straha od
ranjenih lavova
Objavljeno 16. prosinca, 2017.
Uoči posljednjeg jesenskog kola trener Osijeka više se pribojava reakcije svoje momčadi

Za kraj prvog dijela sezone nogometašima Osijeka ostalo je još odigrati utakmicu protiv Istre 1961 u Puli.

Duga je bila ova polusezona, trajala je 170 dana, tijekom kojih je Osijek odigrao 31 utakmicu. Na prvi pogled to ne ispadne tako strašno jer se kao igralo svakih pet dana, ali u to treba uračunati tri prvenstvene stanke u kojima nije bilo utakmica, pa je raspored igranja bio znatno zgusnutiji. U biti, u prosjeku je Osijek igrao svaka tri dana, što je pravi, visoki ritam na koji igrači moraju biti spremni ako žele igrati ozbiljan nogomet.

Opreza nikad dosta

Jasno je kako se umor akumulirao. Možda više psihološki nego tjelesni jer polusezona je ponudila baš ono što treba kako bi ju se proglasiilo zanimljivom.

E, pa da sve bude u tom stilu, Osječane za kraj jeseni čeka jedna sasvim neuobičajena utakmica. Igrat će u Puli protiv Istre 1961, koja je u posljednjih mjesec i pol dana zapala u velike egzistencijalne teškoće. Njihove redove napustilo je desetak igrača i mnogi misle kako će Osijek imati lagan posao na Aldu Drosini. Međutim, u nogometu je možda sve lagano osim - pobijediti.

- Stavio sam se u nezahvalnu ulogu mog kolege na klupi Istre 1961 Darka Raić-Sudara i pokušao sastaviti pulsku momčad od igrača koji su mu ostali na raspolaganju. Nije ta momčad baš mačji kašalj - upozorava Zoran Zekić.

Nije se nadao kako će mu sudbina nakon svih mogućih izazova ove jeseni na njezinu kraju donijeti još jedan ovakav u kojem se uopće nije lako postaviti.

- Ne znam ni sam što bih rekao uoči te utakmice. Što god rekao, neće zvučati dobro - kaže Zekić.

Jasno je na što aludira. S jedne strane navijači očekuju laka tri boda u susretu protiv poluraspadnutog suparnika, ali suparnika koji još diše i zato je opasan ako ga se ne shvati ozbiljno.

- Pripremu utakmice bili smo prisiljeni malo drugačije odraditi jer ne možemo biti sigurni kakva će nas momčad dočekati s druge strane. Posvetili smo se više sebi, što i nije tako loše - smatra Zekić.

Iskreno, nema tu previše filozofije. Osijek u Puli treba potvrditi dobru formu u kojoj se nalazi u posljednje vrijeme. Ponekad i porazi mogu biti pozitivna prekretnica, a baš to se dogodilo bijelo-plavima nakon što su ispali iz hrvatskog Kupa od Hajduka. Nakon tog susreta odigrali su dvije ponajbolje utakmice u prvom dijelu sezone.

Barišić će igrati

Zekić se ne boji Istre 1961, već se s punim pravom pribojava svoje momčadi. To je jedna od onih utakmica u kojima će definitivno puno toga ovisiti o Osijeku i njegovu stavu. Ovako oslabljena Istra 1961 ne može se kvalitetno suprotstaviti bijelo-plavima iz posljednja dva susreta. Samo, hoće li oni izgledati kao u posljednja dva susreta?

- Nema ni jednog razloga zbog kojeg to ne bi bilo tako. Doista bi bilo lijepo jesen zaključiti s tri vezane pobjede i mirno otići na zimski odmor - kaže Nikola Jambor, vezni igrač Osijeka.

Kapetan Borna Barišić, unatoč tome što nije trenirao cijeli tjedan, otputovao je u Pulu, a to znači kako će povesti svoje suigrače u utakmicu. I prošle sezone je Osijek otprilike negdje u ovo vrijeme gostovao na Drosini. Pobijedio je tada s 3:1, a baš je Barišić bio inicijator preokreta u nastavku susreta nakon što je Istra 1961 imala vodstvo od 1:0. Prvo je asistirao Peroševiću za izjednačenje, a onda je prekrasnim pogotkom s ruba kaznenog prostora doveo Osijek u vodstvo koje je na kraju podebljao Muzafer Ejupi. Vjerojatno nitko u redovima bijelo-plavih ne bi imao ništa protiv da se ponovi sličan scenarij.

Dalibor KELER

ISTRA 1961-OSIJEK

Početak: Subota, 17 sati

Ćorić-Malenica

Hadžić - Grgić

Escoval - Škorić

Gojković - Barać

Grujević - Barišić

Halilović - Mioč

Maksimović - Jambor

Prelčec - Grezda

Čuljak - Hajradinović

Matjaž - Bočkaj

Jelavić - Marić

Stadion: Aldo Drosina

Kapacitet: 9800

Sudac: Goran Gabrilo (Split).

20. kolo

PETAK

S. Belupo - Lokomotiva - prekid

SUBOTA

15 sati

Dinamo - Cibalia

17 sati

Istra 1961 - Osijek

NEDJELJA

15 sati

Hajduk - Inter Zaprešić

17 sati

Rijeka - Rudeš

Drosina

OSIJEK JE PROŠLU JESEN SLAVIO U PULI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike