Crna kronika
NE DAJTE NEPOZNATIMA NOVAC!

“Bankarica” starici ukrala više stotina tisuća kuna
Objavljeno 16. prosinca, 2017.

ĐAKOVO

Koliko puta policija mora ponoviti upozorenje - nepoznatima ne dajte svoj novac? Osobe starije životne dobi lakovjerno vjeruju svima koji im se predstave kao službene osobe, a slatkorječivi prevaranti ostave ih doslovno bez stotina tisuća kuna. Upravo to dogodilo se ovog tjedna u Đakovu, kada je lažna bankarica 83-godišnjoj Đakovčanki ukrala - nekoliko stotina tisuća kuna!

- Nepoznata žena nazvala je u utorak u poslijepodnevnim satima 83-godišnjakinju, predstavila se kao djelatnica banke te joj rekla da obavlja zamjenu starih novčanica novima. Nepoznata osoba potom se u centru Đakova našla s 83-godišnjakinjom, koja joj je tada predala nekoliko stotina tisuća kuna - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Kada je shvatila da je prevarena, starijoj ženi nije preostalo ništa drugo nego pozvati policiju. Prevarantici, naravno, ni traga ni glasa.

U posljednje dvije–tri godine pojavio se novi oblik prijevare, usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti iskorištavaju životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i neopreznost tih osoba da dođu do njihovih teško stečenih ušteđevina i novca.

Najčešće lopovi telefonski kontaktiraju žrtve predstavljajući se kao službenici banke ili neke druge novčarske institucije. Kažu da novac koji su podigle u banci nije ispravan ili da su, na primjer, novčanice zastarjele, pa žrtvama kažu da bi novac trebale vratiti. Nedugo nakon toga ponovo zvoni telefon, a sada ih zove osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode “bankara” te prijeti da će snositi posljedice zbog “neispravnog” novca. Kako bi to izbjegle, žrtve novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme, a nakon što obave zamjenu, vratit će im jednak iznos u novim novčanicama.

Ubrzo nakon toga drugi prevarant dolazi na adresu stanovanja naivne osobe koja se boji kazni govoreći da ga je poslao inspektor/bankovni službenik i da je došao po pošiljku. Nakon što se dokopaju novca, prevaranti nestaju, a žrtve tek tada počinju shvaćati da su prevarene. Nekada prođe i nekoliko dana dok ne shvate da više nikada neće vidjeti svoj novac. Policija tada ne može puno učiniti jer je lopov već daleko, a prema opisu nerijetko izgleda kao i svaki drugi prolaznik.

Policija apelira na obitelji starijih osoba da im posvete više vremena i pokušaju objasniti kako ljudi koje ne poznaju nemaju dobre namjere, ma što kazali.

Sandra LACIĆ
NEPOZNATE NE PUŠTAJTE U KUĆU

Policija apelira na građane da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom, a nikakvi bankari, policajci ili djelatnici zavoda za zdravstveno ili mirovinsko osiguranje ne idu po kućama i ne traže novac.

- Odrasli članovi obitelji koji se brinu o starijim osobama trebali bi ih upozoriti na opasnost i ponavljati im te savjete. Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji - poručuju iz policije.

istraga

POLICIJA TRAGA ZA PREVARANTICOM

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike