Regija
PROMOCIJA

26. “Požeški pučki kalendar”
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

POŽEGA

- Dobar glas daleko se čuje, sigurna sam da će se o ovoj publikaciji itekako govoriti i u široj zajednici, a ova edicija je posebna kao istinski čuvar tradicije, što je značajno, a možda i presudno u sveprisutnim globalizacijskim procesima kojima svjedočimo i koji su ponekad i nametnuti - istakla je Nataša Puljašić, profesorica hrvatskog jezika i povijesti požeške Gimnazije, predstavljajući “Požeški pučki kalendar '18.”. Nakladnik je Udruga za glazbu i pisanu riječ Pan press iz Požege, a kalendar je po tradiciji uredio novinar Jelenko Topić.

Kalendar ima više od 160 stranica, vrvi tradicijskim tekstovima i fotografijama, a središnji dio donosi pregled svetaca i blagdana po župama te poslovima primjerenim za rad u pojedino doba godine. Vrijedan dio Kalendara su članci posvećeni ruralnom razvoju, uspjesima vinara, stočara i OPG-ova, ali i povijesni članci. Dio kalendara posvećen je dobrovoljnim, sportskim, lovačkim i povijesnim društvima te narodnim običajima. Tu su i priče koje evociraju prošlost, a trebaju biti pouka za budućnost između kojih su umetnuti pjesnički tekstovi, narodna mudrost, bećarci i slično.

- Edicija završava rubrikama za razbibrigu, humorom, godišnjim horoskopom te adresarom obrtništava Požeštine. Iz navedenoga vidljivo je da je Požega sa svojom okolicom oduvijek povijesno srednjoeuropski grad u punom smislu riječi i da se, ako iskoristi sve svoje potencijale, nema čega bojati, a urednik Topić nas već 26. godinu zaredom na to podsjeća - istakla je Puljašić.

Urednik Topić upozorio je na poteškoće kod ostvarenja ove zamisli zbog visokih troškova, izrazivši nadu da će projekt ustrajati i sljedećih godina.

- Više od četvrt stoljeća Kalendar svjedoči o događajima u našem kraju, a vrijednost je još veća kada ga nakon nekoliko godina ponovno uzmete u ruke i podsjetite se na proteklo vrijeme – kazao je čestitajući na ovom izdanju zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha najavljujući potporu grada za sljedeće kalendare. Skupu je kao izaslanik župana Alojza Tomaševića nazočio Branko Grgić.

Tijekom skupa nastupili su tamburaši kutjevačkog kraja “Sanjari”.AGM Kruna

Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike