Regija
SLATINSKA KRONIKA DOMOVINSKOG RATA

Impresivno djelo opsegom i istraživačkim rezultatima
Objavljeno 16. prosinca, 2017.

SLATINA

U dvorani Hrvatskoga doma ispunjenoj do posljednjeg mjesta Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Ogranak Slatina organizirala je predstavljanje knjige Slatinska kronika Domovinskog rata autora Miljenka Brekala, voditelja Područnog centra Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Osijeku i jednog od sudionika ratnih zbivanja u slatinskom kraju. Knjigu su predstavili glavni urednik Josip Jurčević, recenzenti Zlata Živaković Kerže i Nevio Šetić te sam autor. Koliko je predstavljanje Brekalove knjige bio značajan kulturni događaj za Slatinu kazuje podatak da su na predstavljanju bili predsjednik virovitičko-podravske Županijske skupštine Miran Janečić, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, ratni zapovjednik 61. samostalnog bataljuna Zbora Narodne garde Ivan Roštaš, predstavnici Grada Slatine i susjednih općina, zapovjednici obrambenih postrojba, roditelji poginulih branitelja, članovi braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostali građani.

Zatajeno

Nakon što je predsjednik udruge Hrvatski domobran u Slatini Ivan Levar uvodno pozdravio sve prisutne, a predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina, kao jednog od sunakladnika knjige, Zorica Varga izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem u tom projektu, jedna od petero recenzenata Zlata Živaković Kerže ustvrdila je da Brekalova knjiga, znanstveni tekst istraživačkog karaktera, svojim sadržajem nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

– Posebno bih naglasila da ova knjiga prof. dr. Miljenka Brekala prvi put u hrvatskoj historiografiji cjelovito obrađuje genezu velikosrpske ideje i ratna događanja na slatinskom području u vrijeme Domovinskog rata kroz uzroke i posljedice izazvane velikosrpskom agresijom te prikaz borbe za očuvanje ustavnog poretka Republike Hrvatske. Ova knjiga doista je impresivno djelo, ne samo po opsegu već i po istraživačkim rezultatima. Riječ je o tekstu koji se može uvrstiti u jedno od kapitalnih djela suvremene hrvatske historiografije, ponajviše zato što je do danas to područje u navedenom razdoblju slabo istraživano i prvi put u našoj historiografiji ovom knjigom tako opsežno povijesno obrađeno.

Povjesničar Nevio Šetić podsjetio je da povjesničarima nije lako objektivno pisati o događajima u kojima i osobno sudjeluju, a Brekalo je u tome uspio.

Znanstveni skup

– Ova knjiga originalni je doprinos razumijevanju odnosa i svega što je pridonijelo konačnoj pobjedi hrvatskih snaga.

Glavni urednik, prof. dr. Josip Jurčević generalnu vrijednost knjige vidi u njezinu suprotstavljanju krivotvorenju cjelovite istine o hrvatskom Domovinskom ratu te u obuhvatu uzroka i posljedica srbijanske oružane agresije za cijelo područje Hrvatske. Prema dr. Jurčeviću, knjiga je posebno vrijedna jer je na znanstveni način do detalja istražila značenje slatinskoga prostora u Domovinskom ratu, što je do sada bilo na mnoge načine zatajeno.

– Faktografija događaja iz 1990. godine pokazuje da je početkom listopada, nakon Knina, nastavljena tzv. puzajuća srbijanska oružana agresija na prostor Hrvatske i da je ovaj prostor bio ključan za presijecanje prema Mađarskoj, što bi značilo kraj hrvatske države. Osim što je slatinski kraj na određeni način dobio spomenik hrvatskom Domovinskom ratu, a znanstvena knjiga je najbolji spomenik, ona je, kao što i sam autor kaže, podloga za daljnja detaljna istraživanja pojedinih postrojba, memoaristike i svega ostaloga što treba još istražiti s obzirom na važnost slatinskoga kraja u Domovinskom ratu i s obzirom na čuvanje lokalne memorije o tom razdoblju hrvatske povijesti - rekao je dr. Jurčević.

Autor, prof. dr. Miljenko Brekalo zahvalio je Slatinčanima koji su mu pomogli kad je prvi put došao u Slatinu i koji su mu pomogli u prikupljanju različitih dokumenata za knjigu.

Ovom knjigom nije napisana zaokružena slatinska povijest. Nameće se prijeka potreba da se održi jedan ili dva znanstvena skupa o ovim događajima, jer Slatina je nepravedno zapostavljena. Osim toga, treba svakako pisati o policiji, o 136. brigadi, pokloniti pozornost individualnim sudbinama, treba pisati memoaristiku.

Nakladnik knjige Miljenka Brekala Slatinska kronika Domovinskog rata osječka je izdavačka kuća Svjetla grada d.o.o., a sunakladnici su ogranci Matice hrvatske u Osijeku i Slatini.

Petar ŽARKOVIĆ
Papuk 91. na Vojnom učilištu

- Operacija oslobađanja zapadne Slavonije Papuk 91. cijeli niz godina bila je zapostavljena, a danas s ponosom mogu reći da se ta operacija proučava na Hrvatskom vojnom učilištu. Proveli su je hrabri ljudi u združenoj operaciji postrojba iz Požege, Orahovice, Slatine, Virovitice, Grubišnog Polja, sve do Pakraca. U obliku potkove prvi su se put hrvatske snage objedinile i združenim akcijama bojnog djelovanja oslobodili smo zapadnu Slavoniju do 26. prosinca 1991. godine - rekao je ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi.

Odmah iza Oluje

“Najveće iznenađenje u brisanju memorije o Domovinskom ratu jest činjenica da je iz zaborava izvučen Papuk 91., jedna od najvažnijih osloboditeljskih operacija, koja se dogodila u ključnom trenutku 1991. godine. To je osloboditeljska operacija u zapadnoj Slavoniji, koja je po oslobođenom teritoriju druga po veličini, odmah nakon Oluje, a do prije desetak godina nije bila ni spominjana. Ovdje je ona opisima, interpretacijom, kartografski i dokumentarno upečatljivo prezentirana.” (prof. dr. Josip Jurčević)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana