Novosti
PONOVNO ODGOĐENO OPTUŽNO VIJECE

Mamićev odvjetnik: Rasprava se ne smije održati u Osijeku
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

Zbog neuredne dostave poziva Igoru Kroti drugi je put odgođena sjednica optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku, na kojoj se trebalo odlučivati o osnovanosti optužnice koju je Uskok podigao protiv braće Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića, Zdravkova sina Marija, potom Igora Krote, Sandra Stipančića i Nikkyja Arthura Vuksana. Odvjetnik Mato Matić, jedan od tri odvjetnika koji zastupaju Zdravka Mamića, rekao je da će učiniti sve da se rasprava ne održi u Osijeku, koristeći sve pravne lijekove, pa i Europski sud za ljudska prava.

- U hrvatskom pravosuđu događaju se čudne stvari. Bilo bi puno lakše kada bi postojao nekakav lex Mamić, kao što su izmislili lex Agrokor, pa bi nam neke stvari bile puno shvatljivije. Delegacija ovoga predmeta u Županijski sud Osijek je sramotna. Odluka predsjednika Vrhovnog suda da je Županijski sud u Zagrebu, kao najveći sud u državi, do te mjere korumpiran da se tamo ne može održati ovakav postupak apsurdna je. Dodatni razlog su troškovi koji se povećavaju prebacivanjem više od 200 svjedoka u Osijek, koji su težine od nekoliko milijuna - kazao je Matić.

Dodao je da je drugi problem u ovom postupku to što se, dok je u tijeku bio prvi predmet protiv Mamića, istraga za ovaj predmet istovremeno provodila kod Županijskog suda u Zagrebu.

- Tvrdimo da su nezakoniti svi dokazi koje je proveo Uskok u periodu kada je znao da Županijski sud u Zagrebu, prema stavu Vrhovnog suda, ne može voditi ovaj postupak. I taj je prvi postupak onda trebao biti prebačen u Osijek. Ne može se Uskok igrati pa prebacivati predmete kad njima padne na pamet - kazao je odvjetnik Matić. Rekao je kako će tražiti da se svi dokazi koji su provedeni nakon istrage u prvom predmetu, a nakon delegacije postupka u ovom predmetu, izdvoje, jer su nezakoniti.

Optužnicom, koja će čekati potvrđivanje do 5. veljače 2018., Uskok tereti braću Mamić i ostalu šestoricu da su iz Dinama nezakonito izvukli najmanje 144 milijuna kuna, poslovanjem preko off shore tvrtki u cijelom svijetu. S.Lacić

Veljko Miljević

odvjetnik

U OVOM POSTUPKU NEMA OVLAŠTENOG TUŽITELJA

Veljko Miljević, jedan od tri odvjetnika koji zastupaju Zdravka Mamića, rekao je kako je u četvrtak telefaksom poslao sudu podnesak na osam stranica u kojem su istaknuti svi prigovori. “Dotakli smo se pitanja kad sud i na čiji poticaj uopće smije suditi građanima. Građaninu se smije suditi samo u sudskom postupku za počinjenje kaznenog djela i na zahtjev ovlaštenog tužitelja. Tvrdimo da u ovom postupku ovlaštenog tužitelja nema. Osnovni materijalno-pravni prigovor je činjenica da se ovdje tvrdi kako je inkriminirano razdoblje trajalo od prosinca 2004. do 2015. U tom razdoblju promijenila su se dva zakona. Podnio sam tri pravna mišljenja, odnosno da je u optužnici primijenjen pogrešan zakon”, kazao je Veljko Miljević. Nije htio pojasniti što misli pod time da nema ovlaštenog tužitelja u ovom predmetu.

Možda ste propustili...

ZA STUDENTE NIŽEG SOCIOEKONOMSKOG STATUSA

Stipendije za 10.000 studenata

PROSVJED U VUKOVARU

Most dolazi "u jakom sastavu"

PENAVA NE ODUSTAJE OD SUBOTNJEG PROSVJEDA:

Ostavimo strančarenje iza sebe, u fokusu će biti žrtve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

APEL OSJEČKIH VATROGASACA

Profesionalni vatrogasac pijan pao u otvor cijevi

2

JOŠ JEDNA OPTUŽNICA PROTIV OSJEČKOG PODUZETNIKA DRAGE TADIĆA

Oštetio Osijek-Koteks za 15,7 milijuna kuna

3

MARKO PAVIĆ, MINISTAR RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA

Svim umirovljenicima dajemo pravo izbora koju mirovinu žele primati