Osijek
GIMNAZIJA GAUDEAMUS

Šakić: Želimo zadovoljiti i potrebe i interese turista
Objavljeno 16. prosinca, 2017.

Gimnazija Gaudeamus nositeljica je vrhunske održive priče koja za krajnji cilj ima razvoj kontinentalnog turizma, produženje sezone u morskom turizmu i stvaranje više dodane vrijednosti poljoprivrednih i turističkih proizvoda i usluga pod zajedničkim nazivnikom - nacionalno brendiranje hrvatskog turizma. Naziv te priče je projekt Hrvatska s crkvenog tornja, koji je ta gimnazija godinama razvijala.

- Namjera je u prvoj fazi omogućiti svakom turistu, ali i domaćem stanovniku, lakše regionalno i lokalno snalaženje kroz povijest, kulturu i kulinarstvo kraja - kaže nam Saša Šakić, razvojni menadžer u Gaudeamusu. To će se omogućiti postavljanjem infotočki u blizini svake crkve koje će skeniranjem QR koda na mobilni uređaj dostaviti najvažnije lokalne turističke informacije. Projekt će omogućiti i podlogu za izradu standarda za premium kvalitetu različitih proizvoda i usluga u kulinarstvu. Proizvodi koji nose premium oznake za male će proizvođače, kaže, značiti veću zaradu, ali i vidljivost, jer će se njihova oznaka nalaziti na Google kartama koje će kupce dovesti do njihova kućnog praga. U sljedećem koraku, izgradnjom regionalne digitalne i distributivne infrastrukture, omogućit će se integracija proizvoda u jednom regionalnom centru i preko interneta njihova prodaja na daljinu.

Projekt će u nastavku biti zaokružen zdravstvenim turizmom. Njegovo djelovanje bit će usmjereno prema dijagnostici i rehabilitaciji različitih poremećaja u djece nastalih nepravilnom uporabom novih tehnologija. Prema posljednjim istraživanjima, naime, takve je djece više od 30 posto, što zahtijeva razvoj različitih usluga u zdravstvenom turizmu. Potreban stručni kadar, kaže, imat ćemo za tri-četiri godine.

- U suradnji s osječkim sveučilištem i Medicinskim fakultetom u Ljubljani razvijamo potrebnu infrastrukturu. Tom uslugom privući ćemo veći broj roditelja koji će u okviru svog godišnjeg odmora proći naše dijagnostičke i rehabilitacijske centre. Centri će uključivati zdravstvenu nutricionistiku i u njima ćemo roditelje naučiti kako u suradnji s nama mogu riješiti nastale razvojne probleme kod svoje djece – objašnjava naš sugovornik. Dodaje kako će u ponudi biti paket zdravstvenih usluga kojim će se pomoći djeci i roditeljima da podignu kvalitetu svog života uz ekoreset regeneracijom u prirodi i zdravom prehranom.

Treći i završni dio priče je Hrvatski X, koji za jedan od ciljeva ima napraviti hrvatsku biciklističku autocestu. Takva staza, kaže naš sugovornik, potaknula bi, kako obiteljski biciklizam tako i sportski.

- Projekt će omogućiti da u istom prohodu radimo sustav za navodnjavanje, plinofikaciju, optičke kabele i biciklističku stazu. Trasa biciklističke autoceste išla bi od Županje i Vukovara, spajala se kod Karlovca te širila prema Istri i Dalmaciji. Biciklistički X povezao bi sve lokalne biciklističke staze i omogućio sigurno kretanje te vrste turista kroz Hrvatsku - objašnjava Šakić, dodajući kako je sve navedeno moguće financirati europskim novcem u gotovo stopostotnom iznosu. “Želja je zadovoljiti i potrebe i interese turista”, zaključio je Šakić.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike