Svijet
KRAJ NEUTRALNOG INTERNETA

SAD na putu cenzure kao Kina i Sj. Koreja
Objavljeno 16. prosinca, 2017.

Američki savezni odbor za komunikacije (FCC) izglasao je ukidanje pravila iz 2015. kojima se osigurava slobodni i otvoreni internet, otvorivši time prostor za preoblikovanje današnjeg digitalnog svijeta.

Izglasavanje prijedloga čelnika FCC-a Ajita Paija pobjeda je pružatelja internetskih usluga poput AT&T, Comcast Corp i Verizon Communicationsa i daje im ovlasti nad time kojim sadržajima potrošači mogu pristupiti. Time se ukida tzv. neutralnost interneta, pojam koji u Americi označava sve ono što danas potrošači očekuju od interneta. A očekuju da budu povezani na bilo koju web-stranicu, aplikaciju ili sadržaj koji požele i da imaju kontrolu nad internetom.

Neutralnost interneta temeljno je načelo koje zabranjuje internetskim pružateljima usluga da ubrzavaju, usporavaju, blokiraju ili naplaćuju bilo koji sadržaj, aplikaciju ili web-stranicu kojoj potrošač želi prići. Demokrati, Hollywood i kompanije poput Alphabet Inc koju je osnovao Google te Facebook zatražili su od Paija, republikanca kojega je imenovao predsjednik Donald Trump, da zadrži ta pravila iz 2015., iz doba Obame. Član odbora, demokrat Mighon Clyburn rekao je nakon glasanja da su republikanci “dali ključeve interneta šačici multimilijarderskih korporacija”.

Kritičari te nove odluke kažu da će ukidanjem neutralnosti internet postati zatvorena mreža u kojoj će kompanije moći odlučivati kojim će se stranicama, sadržaju ili aplikacijama moći pristupiti. To će imati nesagledive posljedice, kažu oni, za neke medije, manjine ili aktiviste. Pai pak tvrdi da su pravila iz 2015. represivna i da guše konkurentnost i inovacije.

Korisnici vjerojatno neće odmah primijetiti promjene koje će rezultirati zbog izmjene propisa, ali male kompanije koje započinju posao strahuju da bi manjak ograničenja mogao podići troškove ili voditi tomu da njihovi sadržaji budu blokirani. Pružatelji internetskih usluga kažu da korisnici neće osjetiti promjene argumentirajući da je uglavnom neregulirani internet funkcionirao dobro dva desetljeća prije uredbe iz 2015.

Nova američka regulacija dopušta tvrtkama koje poslužuju internet da u svom dijelu mreže cenzuriraju, blokiraju neke sadržaje, blokiraju korištenje nekih domena. To nije nepoznata praksa u zemljama poput Kine, Turske, Saudijska Arabije, Sjeverne Koreje ili Irana - dakle zemljama koje su klasične diktature, ili imaju ozbiljan demokratski deficit.

SAD uvodi novu regulaciju ne iz cenzorskih ili ideoloških razloga (iako se i u tu svrhu nova pravila mogu koristiti), već kako bi se pogodovalo velikim telekomunikacijskim kompanijama i kako bi im se omogućila još veća dobit. Ovim potezom američkog regulatornog tijela sloboda (pa i ona na internetu) našla se u opasnosti od multinacionalnih kompanija, kao što su ugrožena i u najokrutnijim diktaturama.

Vuk TEŠIJA/H
IZGUBILI NAPLATU GPS-A

Špekulacije da će ova regulacija biti kratkog daha temelji se na nemogućnosti ekskluziviteta u globalnom svijetu. Amerikaci su već jednom izgubili mogućnost naplate GPS sustava za pozicioniranje koji su razvili u vojne svrhe. No, to isto su napravili i Rusi sa svojim GLONASS i COSPAS sustavima za navigaciju. Kina je postavila i svoju satelitsku mrežu, a Europa upravo kompletira vlastiti civilni sustav Galileo koji će biti deset puta osjetljiviji od GPS-a (točnost od cca 20 cm) - i bit će slobodan. Time je američki GPS ostao bez monopola, a svi se nadaju da će se to dogoditi i s ovom regulativom koja neće zaživjeti na globalnoj razini.

Možda ste propustili...

REPUBLIKANCI I DEMOKRATI PROTIV VOLJE PREDSJEDNIKA

Kongres SAD-a za sankcije Rusiji

PROSVJEDI PROTIV VLASTI U BEOGRADU ŠIRE SE SRBIJOM I SVE SU MASOVNIJI

Prosvjednici u Beogradu traže “abdikaciju” Aleksandra Vučića

U BRITANIJI POTPUNI KAOS ZBOG BREXITA

May odbacila novi referendum o izlasku iz Europske unije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZADAĆA TE VOJSKE JE DA BRANI EU OD RUSIJE, KINE, ALI I SAD-A

Francuska i Njemačka žele zajedničku europsku vojsku

2

BRITANSKA SE POZICIJA IZJASNILA O MOGUĆEM RJEŠENJU BREXITA

Laburisti žele novi referendum?

3

HONGKOŠKI ZAKONODAVCI

Oštre kazne za vrijeđanje himne