Kultura
BOŽIĆNI KONCERTI ZBORA HNK U OSIJEKU

Izvode i Haibelov “Benedictus” koji nije izveden gotovo 200 godina
Objavljeno 16. prosinca, 2017.

Božićni, Božićno-novogodišnji, Novogodišnji gala koncert te Silvestarski koncert - četiri su različita glazbena programa koje HNK u Osijeku u prosincu priprema za svoju vjernu publiku. Prigodno, niz Božićnih koncerata već je otpočeo, i to prvo u osječkoj konkatedrali (župnoj crkvi sv. Petra i Pavla apostola) te u Belom Manastiru, u tamošnjoj župi sv. Martina biskupa. Slijede još tri koncerta: u Donjem Miholjcu (u nedjelju, 17. prosinca, u 18 sati, nakon mise u crkvi sv. Mihaela arhanđela), potom u Đakovu (u katedrali, 19. prosinca, u 18 sati, nakon mise) i za kraj ponovno u Osijeku, u župi Uzvišenja Svetog Križa (20. prosinca, u 19 sati). Ulazak na sve Božićne koncerte je besplatan.

I ove godine Zbor HNK, pod vašim ravnanjem, publici ne samo u Osijeku nego diljem Slavonije, daruje Božićni koncert. Publika u Belom Manastiru već je u jednom danu imala prigode čuti vas dva puta, predstoje vam još koncerti u Donjem Miholjcu, Đakovu i Osijeku. Što publiku očekuje? Prošle ste godine testirali zborske mogućnosti ruskim skladateljima. Najavljene su tradicionalne i adventske pjesme, što se može različito protumačiti.

- S obzirom na to da smo prošle godine na a cappella koncertu izveli kompozicije ruskih romantičara, ove smo se godine odlučili okrenuti Hrvatima. Program sam koncipirao tako da je podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu izvodimo tradicionalne adventske pjesme, drugi je dio temeljen na klasičnom repertoaru, a u posljednjem dijelu koncerta, koji je i programski najveći, tradicionalne su hrvatske božićne pjesme. Također, u 'klasičnom' dijelu programa su dvije kompozicije hrvatskih autora - Cum invocarem za mezzosopran solo i zbor Vatroslava Lisinskog i Benedictus za dva muška glasa i zbor iz 2. mise u Es-duru Johanna Jakoba Haibela. Cum invocarem smo imali prilike čuti na hrvatskim pozornicama, ali s velikim zadovoljstvom ističem da Haibelov Benedictus nije izveden posljednjih gotovo 200 godina. Naime, Jakob Heibl (šogor velikog W. A. Mozarta) kompozitor je koji je djelovao u Đakovu kao katedralni kompozitor, a njegov opus od 16 misa, rekvijem i ostale kompozicije svakako pripada među najistaknutije slavonske kompozitore. Vlč. Ivo Andrić, dirigent katedralnog zbora u Đakovu, pokrenuo je projekt prebacivanja notnog materijala u suvremeni zapis, pa sam tako i ja došao do tih nota kada sam bio zamoljen pregledati materijal. Tako da, evo, mislim da je program uistinu zanimljiv iako je baziran uglavnom na tradicionalnim hrvatskim pjesmama. Treba izdvojiti i nastupe sjajnih solista, a to su Katarina Toplek, Jasna Komendanović, Gabrijela Škrabal, Stefani Findrik, Mirna Vidović, Robert Adamček, Blaž Galojlić i Krunoslav Tuma.

HNK ove godine nudi i dva Božićno-novogodišnja koncerta - za publiku u Vinkovcima (22. prosinca, u 20 sati, u GK “Joza Ivakić”) te u Valpovu (23. prosinca, u 20 sati, u Centru kulture “M. P. Katančić”), koji se od Božićnog razlikuju po čemu?

- Na Božićno-novogodišnjim koncertima publika će moći čuti u prvom dijelu koncerta zbor s navedenim programom, a u drugom dijelu večeri orkestar, koji će izvoditi dio svog novogodišnjeg programa: Rossinija, Straussa, Offenbacha, Khachaturiana.

Za kraj, i vaš oproštaj i kraj kalendarske godine - Silvestarski je koncert (30. prosinca, u 20 sati, u HNK-u), kojim opet vi ravnate. Doista vatren odlazak - toliko različitih programa u tako kratkom razdoblju, je li se dirigentu teško u glavi tako prebacivati ? Jeste li uopće sigurni što vam je za dirigirati kad stanete pred ansambl?

- Uistinu mogu reći da mi je iznimno drago da mi je pružena prilika dirigirati Novogodišnji koncert 30. prosinca. Istina, dosta je to različitog programa, a orkestralno i zborsko dirigiranje dvije su vrlo različite stvari, ali kao i svaki put pola sata koncentracije prije koncerta u miru i tišini rješava svaki problem.

Kamo, kada i zašto odlazite? Godina je dana iza vas u osječkom HNK-u. Sažmete li ju u nekoliko rečenica, kako bi to zvučalo?

- Od siječnja 2018. prelazim u Gradsko kazalište Komedija Zagreb. Ne ću tajiti razlog: moja djevojka radi i živi u Zagrebu, nešto više od posljednjih godinu dana živjeli smo na daljinu i mislim da je ovo, osim u profesionalnom smislu, idealna prilika za nas. Za proteklu godinu dana u Osijeku što reći osim vrlo jednostavno: najljepše razdoblje u dosadašnjem profesionalnom iskustvu. Toliko dobrih ljudi i prijatelja, poznanstava, proba i koncerata. Mislim da nije neobično da se najbolje osjećam u krajevima iz kojih sam i sam potekao.

Narcisa VEKIĆ

Davor Kelić

PONOVNO RAVNA ZBOROM I SOLISTIMA

Davor Kelić

dirigent

Za proteklu godinu dana u Osijeku što reći osim vrlo jednostavno: najljepše razdoblje u dosadašnjem profesionalnom iskustvu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

29. IZDANJE KAZALIŠNO-TEATROLOŠKE MANIFESTACIJE

Svakom znanstveniku koji se bavi hrvatskim kazalištem važno je biti sudionikom Krležinih dana

2

U SURADNJI S DOKTORSKOM ŠKOLOM U OSIJEKU

20-ak mladih istraživača glazbe iz osam zemalja

3

ZA KNJIGU "PREDSMRTNI DNEVNIK"

Nagrada "Janko Polić Kamov" pripala Igoru Mandiću