Novosti
HRVATSKI DUŽNOSNICI I ZASTUPNICI JEDINSTVENI:

Nema pravnog temelja za tužbe logoraša iz BiH
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

Vezani članci

“PRESUDA SE NIJE ODNOSILA NA ODGOVORNOST DRŽAVA”

Plenković: Ne postoji temelj da logoraši tuže Hrvatsku

Ministar branitelja Tomo Medved u četvrtak je ustvrdio kako nema osnove za tužbe logoraša iz logora HVO-a protiv Hrvatske, ponovivši stajalište hrvatske Vlade da haškom presudom šestorici Hrvata iz BiH nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj. Naime, odvjetnik Ante Nobilo najavio je kako bi mogao zastupati logoraše iz BiH u tužbi protiv Hrvatske. Nobilo se proteklih dana sastao s logorašima iz HVO-ovih logora koji najavljuju moguće tužbe i zahtjeve za odštetom od Hrvatske.

- U demokratskom društvu sve je dopušteno, ali ovdje vrlo jasno moramo proučiti presudu i vidjeti da tu nema nikakve osnove za tužbu protiv Hrvatske - rekao je Medved. Istaknuo je kako su Vlada, predsjednik Vlade i Ministarstvo pravosuđa u nekoliko navrata vrlo jasno protumačili da haškom presudom nije izrečena presuda Hrvatskoj.

I predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je istaknuo da presuda šestorci u Haagu ne može biti pravni temelj za traženje odštete zatočenika logora ili bilo kojih drugih žrtava s bilo koje strane u BiH.

- Haški sud ne sudi državama ili narodima, on je osnovan isključivo da se utvrdi odgovornost pojedinaca za najteža kaznena djela počinjena u ratu na prostoru bivše države, te da doprinese pomirbi naroda na tom području - rekao je Bačić. “Presude državama, koje bi bile temelj pojedincima ili udrugama da traže naknadu štete za zločine za koje su odgovorne države, moguće su jedino na temelju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu. Na temelju presude 'šestorki' nije moguće tražiti odgovornost ni naknadu štete od Hrvatske”, smatra Bačić.

Hrvatska je od svih država na svijetu napravila najviše za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ustvrdio je Bačić koji drži nepravednom presudu o “udruženom zločinačkom pothvatu”, na temelju čega je šestorka osuđena u Haagu. “Ne vidim elemente na temelju kojih bi Hrvatska trebala na bilo koji način snositi posljedice ili se ispričavati za ono što se događalo devedesetih u BiH”, poručio je Bačić. H/D.Pav.

Orsat Miljenić

saborski zastupnik SDP-a

HRVATSKA NIJE ODGOVORNA

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić rekao je kako je uvjeren da Hrvatska nije odgovorna i da ne treba ništa platiti. “To je moj stav kao političara i građanina ove zemlje a, naravno, svatko ima pravo pred sudom potraživati ono što misli da mu ide”, dodao je Miljenić.

Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju