Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA ZLATE ŽIVAKOVIĆ-KERŽE I GABRIELE DOBSAI

Povijest Karoline zabilježena je u opsežnoj monografiji
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

Zlata Živaković-Kerže i Gabriela Dobsai, iskusne osječke povjesničarke, predstavile su jučer, 14. prosinca, u hotelu Osijek monografiju pod nazivom “Karolina – od Pillerovog paromlinskog društva, Karoline, Slobode do Kraš grupe”. Uz autorice, na predstavljanju ovog povijesnog pregleda bili su povjesničari, recenzenti knjige, predstavnici lokalne samouprave i Uprave Kraš grupe, a sve su podržali i znatiželjni bivši zaposlenici Slobode.

- U monografiji je prikazana povijest Karoline koja se izravno vezuje uz gospodarsku povijest našega grada. Cjelovita povijest tako prati razvoj te tvrtke od postanka, od kraja 19. stoljeća, kada je bila “Pillerov paromlin”, pa “Pillerova Karolina” i, naravno, poslijeratna Sloboda - svima dobro znana tvornica keksa, kruha i slastica – objasnila je Zlata Živaković-Kerže, naglašavajući kako zadatak istraživanja nije bio lak, jer nije bilo potpune arhivske građe. Jedno od najzanimljivijih zadataka, kako ističu povjesničarke, bio im je proučavanje tvorničkog tjednog lista “Sloboda”, koji je u razdoblju od 1966. do 1991. dao savršen uvid u svakodnevicu radnika, ne samo u tvorničku proizvodnju, nego i u druženja u povodu blagdana i praznika, kada su i direktori i radnici uživali u jednakosti i opuštenoj atmosferi.

- Karolina se prvi put spominje 1909. godine, u vlasništvu Stjepana Pillera, a od tada pomno pratimo povijest ove tvrtke koja je 1922. počela s keksarskom proizvodnjom, odnosno biznisom kojim se i danas bavimo. Monografija je značajna, jer je cjelokupna tvrtka predstavljena kao čvrsta i žilava, pa je kroz povijest odolijevala svjetskim ratovima i Domovinskom ratu, da bi nakon nekih težih razdoblja došla ovdje gdje je danas, kada bilježimo rekorde u novijoj povijesti - rekao je Alen Varenina, direktor Karoline d.o.o., i član Uprave Kraša d.d. M. Mandić

IZVRSNA KNJIGA KOJA IZAZIVA NOSTALGIJU

Predstavnici lokalne samouprave s oduševljenjem su popratili predstavljanje monografije koja je u nekima od njih izazvala i snažan osjećaj nostalgije. Tako je gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo kako je to izvrsna knjiga koja će mnogima omogućiti prisjećanje na mladost i dobra vremena - kada se dobro jelo, i kada su osječki proizvodi osvajali svjetska tržišta.

- Osijek je prije 100 godina imao samo 25 tisuća stanovnika, ali smo imali stotinjak aktivnih tvornica, 130 obrtnika i višr od 20 tisuća zaposlenih radnika. Kada bismo to preslikali na današnje stanje, trebali bismo imati makar udvostručene brojke - rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator, ipak naglašavajući kako daljnja ulaganja u proizvodnju i podizanje kvalitete mogu Karolinu, ali i ostale osječke tvrtke, plasirati na svjetsko tržište.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike