Regija
REGIONALNI TRGOVAČKI LANAC OSVAJA ĐAKOVO

Vinkovački Boso preuzima trgovine đakovačkog Robija
Objavljeno 15. prosinca, 2017.
Iz Bose pojašnjavaju da ne kupuju tvrtku, nego samo preuzimaju njezinih 16 trgovina

ĐAKOVO - Djelatnici u prodavaonicama Robi-plasta, lanca brojnih “dućana iz susjedstva” po Đakovu i okolnim selima, užurbano su jučer lijepili oznake “sniženo 50 posto” na dio proizvoda na svojim policama i u hladnjacima, oslobađajući prostor za novu robu. Dio je to, naime, priprema za ulazak najjačeg regionalnog trgovačkog lanca – vinkovačkog Boso d.o.o., u trgovačku mrežu Robija. Bosino preuzimanje Robija potvrđeno nam je jučer i u Upravi tog vinkovačkog društva.

- Točno je da tvrtka Boso d.o.o. iz Vinkovaca preuzima poslovanje tvrtke Robi iz Đakova, ali ne kupujemo tvrtku kao takvu. Konkretno, tvrtka Boso d.o.o. preuzet će 16 trgovina tvrtke Robi iz Đakova, a što je u okvirima naše poslovne strategije i planiranog širenja na tržištu - kažu u Bosi.

Vinkovčani preuzimaju Robi nakon što je prije nešto više od godinu dana u nj ušla zagrebačka tvrtka. Do tada, oko 20 godina, Robi je bio u vlasništvu Đakovčana koji su ga i osnovali. No nakon ulaska Zagrepčana nije dugo trebalo pa da se vidi kako preuzeti posao u Đakovu ne ostvaruje planirane interese novog vlasnika, a u posljednje vrijeme police Robija bile su sve praznije.

Dok su Robiju, koji se, točnije, danas zove Robi-plast, vlasnici bili Đakovčani, to je poduzeće svojevremeno doživjelo pravu ekspanziju u otvaranju novih prodavaonica po gradu i okolici, zapošljavanju i širenju asortimana. Prepune police, konkurentne cijene, česte i dobro pogođene akcije, s vlastitom administracijom i skladištem – tadašnja su slika Robija i njegovih kvartovskih dućana, kojih je ukupno šesnaest. Uz trgovinu, Robi je vezivao i proizvodnju, u prvom redu plastičnih vrećica.

- S obzirom na to da u portfelju imamo značajan broj upravo ovakvih manjih trgovina, te da imamo veliko iskustvo uspješnog poslovanja u tom segmentu, naši planovi usmjereni su na daljnji razvoj i unaprjeđenje poslovanja - kažu u Upravi Bose o budućnosti ove đakovačke trgovačke mreže.

Boso je sa svojom maloprodajom masovnije prisutan u Đakovu i okolici od proljeća 2013. godine, nakon što je Pan-Trgovina Marinka Mikulića zatvorila svoje dućane i završila u stečaju, a Vinkovčani u dobar dio njih ušli u zakup. Nekoliko mjeseci poslije Boso je dio prodavaonica u gradu zatvorio, poput onih u samom centru, kao što su samoposluge ĐA-MA i Aroma, ocijenivši ih tada nerentabilnima, a kao jedan od razloga za to navedena je tada i nemogućnost pristupa automobilima tim dućanima, jer se nalaze u strogom središtu, u pješačkoj zoni, udaljene od prvog parkinga.

Nakon Pan-Trgovine, u stečaju je završila i druga Mikulićeva tvrtka Pan-Trgopromet koji je zapravo vlasnik poslovnih prostora u kojima je djelovala Pan-Trgovina. Sve te nekretnine, njih 79 po Đakovu, Slavonskom Brodu i okolnim selima, sada su stečajna masa tog stečajnog dužnika koja čeka prodaju. Boso je u najmu 31 nekretnine.

Suzana ŽUPAN
Zadržat će sve zaposlenike

U trenutku kada vinkovački Boso preuzima Robi, đakovačka tvrtka, neslužbeno doznajemo, imao oko 80 radnika.

- Naša namjera je zadržati sve zaposlenike prodavaonica koje preuzimamo, te će stoga svima njima biti ponuđeni novi ugovori o radu - najavljuju iz Uprave Bose.

strategija

PREUZIMANJE JE DIO PLANIRANOG ŠIRENJA

Možda ste propustili...

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice
kazne od 300 do 1300 €

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca