Regija
NAJBOLJA TURISTIČKA SEZONA

U PP-u Papuk čak
31 posto više turista
Objavljeno 15. prosinca, 2017.
Aduti Parka su iznimna ljepota prirode, Jankovac, Geopark, stručna vodstva, uređena infrastruktura...

ORAHOVICA - Park prirode Papuk na kraju turističke godine bilježi rekordan rast posjetitelja - 31 posto više u odnosu prema 2016. godini, s 5685 posjetitelja na 7470. Ovi rezultati uključuju samo organizirane grupe, odnosno posjetitelje koji su platili ulaznicu u Park, dok je ukupan broj posjetitelja višestruko veći. Pretpostavka je da je riječ o približno 150.000 posjetitelja.

Jankovac

Papuk je omiljeno odredište planinara, izletnika i turista. Geološka i biološka raznolikost te bogata kulturno-povijesna baština čine ga posebnim. Najjači turistički adut svakako je Park šuma Jankovac, koja i ove godine privlači najveći broj posjetitelja od kojih je najveći udjel domaćih gostiju i većinom se radi o školskim ekskurzijama. Povećanju broja posjetitelja pridonijelo je i potpisivanje sporazuma o suradnji s osnivačima osnovnih i srednjih škola u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a planira se slična suradnja i sa školama iz svih pet slavonskih županija.

- Ponosni smo na trud koji ulažemo u to da svim posjetiteljima omogućimo što ugodniji i kvalitetniji boravak u netaknutoj prirodi – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj PP Papuk.

- Ove se godine čuvarska služba Parka pojačano bavila edukacijom i stručnim vođenjem kako bi svi zainteresirani posjetitelji imali što kvalitetniji doživljaj zaštićenog područja - rekla je Gordana Kukić, glavna čuvarica Parka.

Geopark

Goran Radonić, stručni voditelj Parka, podsjeća kako je PP Papuk ove godine postao punoljetan i dodaje:

- Prošlo je i deset godina otkako je Papuk postao prvi geopark u Hrvatskoj, a dio je i UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova. Osim benefita brendiranja prostora i dovođenja gostiju u Geopark Papuk, posebnu vrijednost predstavlja i umrežavanje geoparkova i definiranje zajedničkih projekata. Tako je u fazi implementacije projekt Danube Geo Tour, u kojem sudjeluje osam geoparkova dunavske regije iz Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske i Slovačke. Sredinom siječnja pripremamo novi zajednički projekt s kolegama iz geoparkova, koji se planira finanicrati iz EU sredstava – Interreg Central Europe.

U tijeku je nekoliko projekata sufinanciranih iz europskih fondova, od kojih je svakako najznačajniji Geopriče UNESCO-geoparka. Tim će se projektom pridonijeti ubrzanju društveno-gospodarskog razvoja općina i gradova na području Parka, što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko-podravske te Požeško-slavonske županije. Projekt obuhvaća ulaganje na nekoliko lokacija, koje su tematski povezane u jednu cjelinu. Planirana je gradnja i opremanje Geo-info centra Voćin, adaptacija i opremanje dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj, montiranje elemenata Adrenalinskog parka Duboka, rekonstrukcija ceste Slatinski Drenovac - Jankovac - granica županije te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno šest vidikovaca. Uz to, planirana je i izrada studije upravljanja posjetiteljima te izgradnja kapaciteta vezanih uz sigurnost posjetitelja.

kamp-odmorište Među TOP 38

Od ove sezone turistička ponuda PP-a obogaćena je i prvim kamp-odmorištem u regiji koje na kraju 2017. godine bilježi 185 posjeta te 248 noćenja. Struktura gostiju kampa ide u korist stranih gostiju, i to iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Slovenije, Poljske i Bosne i Hercegovine. Kamp-odmorište Duboka uvršteno je na popis 38 najboljih malih kampova Hrvatske u sklopu projekta OK Mini Camps.

7470

posjetitelja s ulaznicom došlo je u Park ove godine, a lani ih je bilo 5685

150

tisuća posjetitelja ukupno je, prema procjenama, ove godine bilo u PP-u Papuk

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

ŠKOLSKI BEND OŠ JOSIPA JURJA STROSSMAYERA

Đurđenovački osnovci idu na Festival dječjeg stvaralaštva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana