Regija
UZNEMIRIO JU DOPIS BANKE

"Pomislila sam kako moj račun netko koristi za financiranje terorizma"
Objavljeno 15. prosinca, 2017.
Banka je pismeno obavijestila klijente o promjenama vezanim uz novi zakon

ĐAKOVO - Kada je u službenom dopisu banke kod koje ima otvoren tekući račun gdje joj sjeda mirovina pročitala u istoj rečenici “pranje novca” i “financiranje terorizma”, 85-godišnjoj umirovljenici iz sela u okolici Đakova zamračilo se. A kad je k tome pročitala još i da ubuduće, kad bude nešto plaćala, mora navesti svoje osobne podatke, poput OIB-a, nazvala je našu redakciju s pitanjem znamo li jesu li i drugi umirovljenici dobili isti dopis, zamolivši nas da provjerimo o čemu je zapravo riječ, i kakve veze ona ima s terorizmom.

- U tom dopisu piše da me moja banka obavještava da je donesen novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji osigurava provedbu Uredbe (EU) 2015/847 o informacijama koje trebaju biti priložene prijenosu novčanih sredstava. Piše i da se Zakon primjenjuje od 1. siječnja iduće godine, a ta uredba koju su spomenuli u RH primjenjuje se od 26. lipnja ove godine - rekla je starica, koja nas je nazvala i iščitala dopis.

- Tamo navode i da je ta banka kao pružatelj platnih usluga obvezna provjeriti sadržaje i transakcije, potpunu informaciju o platitelju i primatelju plaćanja, kao i točnost informacija o primatelju plaćanja za sva plaćanja u korist računa otvorenih u banci. Kažu da svi prijenosi novčanih sredstava, uključujući i prijenose sredstava iz inozemstva, ili u inozemstvo, moraju imati sljedeće: platitelj mora navesti ime i prezime, broj računa plaćanja (IBAN) te adresu ili broj službenog osobnog dokumenta, ili OIB, ili datum i mjesto rođenja. Kod primatelja je potrebno navesti ime i prezime i broj računa IBAN - kaže starica, dodavši kako njoj račun služi samo za podizanje mirovine, te da nikad ništa nije plaćala putem njega pa ne zna kakva je bila dosadašnja praksa banke kod transakcija. Kaže i kako joj nije jasno zbog čega se ovakvi dopisi šalju starijim ljudima kao što je ona.

- Mogli su mi te novosti pojasniti kada dođem podići mirovinu. Ovako sam se uplašila, na prvu sam pomislila kako moj račun netko koristi za pranje novca i financiranje terorizma. Nije mi bilo svejedno - kaže žena.

O čemu je zapravo riječ, te je li takav dopis morao stići na adrese klijenata, među kojima su i brojni umirovljenici, pitali smo u banci, odakle smo dobili sljedeći odgovor: “Banka je svim svojim klijentima - korisnicima transakcijskih računa poslala obavijest o izmjenama vezanim uz prijenose sredstava koji na temelju zakonskih odredbi stupaju na snagu 1. siječnja 2018. godine. Banka uvijek pravovremeno obavještava svoje klijente o svim promjenama u zakonskoj regulativi koje bi mogle utjecati na njihovo financijsko poslovanje, pri čemu smo dužni pozvati se na pravni dokument koji propisuje promjenu”, navodi se u odgovoru.

Maja MUŠKIĆ
Primjenjivali su to i prije

“Što se tiče dosadašnje prakse, u okviru prijenosa sredstava uvijek se traže podaci o platitelju i primatelju, s tim će od 1. siječnja 2018. navedeno biti regulirano Zakonom. U suprotnom banka podliježe prekršajnim odredbama”, navode u banci.

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

MATICA UMIROVLJENIKA

Prijave za izlet na Jankovac

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana