Osijek
TRŽNICA U ZNAKU PREDSTOJEĆEG BLAGDANA

U ponudi božićna pšenica
i ukrasne božićne zvijezde
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

Duh Božića, ali i gastrodelicija prigodnih za predblagdansko vrijeme prenio se ovih dana i na stolove gornjogradske tržnice. Prodavači su, čini se, spremni i za one “zaboravne” kupce koji nisu u srijedu, 13. prosinca, posadili pšenicu za blagdan sv. Lucije, kako je to uobičajeno, pa posudice s već izraslom pšenicom prodaju za osam, odnosno za deset kuna.

- Pripremili smo pšenicu za kupce jer ne biste vjerovali koliko ljudi voli kupiti već gotovu, zasađenu pšenicu. Kad je Božić u pitanju, obično kupuju i božićnu zvijezdu - ispričala je prodavačica. Dodajmo da posuda s božićnom zvijezdom na tržnici stoji 15 kuna, a ako je riječ o namirnicama za kolače, na tržnici ni toga ne nedostaje. Tako su u ponudi očišćeni orasi koji se za kilogram prodaju po 50 i 60 kuna, a nešto je skuplji lješnjak, kilogram kojeg se plaća 80 kuna.

Zanimljivo je da smo ovoga tjedna na tržnici zamijetili veliku potražnju za jabukama, i to gotovo svih vrsta! Prodavači su se dosjetili kako privući kupce, pa sve vrste cijene na nekim stolovima pet, a na drugima šest kuna. U ponudi su granny smith, jonagold, idared, pink lady i brojne druge vrste, a sudeći prema potražnji, čini se da je Osječanima jabuka jedno od najdražeg, ako ne i najmilije voće.

- Zimi volim napraviti “jabuke u šlafroku”, a ostatak jabuka koje kupim pojedem – priča sugrađanka Danica i pojašnjava da za ovaj kolač trebaju dvije jabuke, dva decilitra mlijeka, sedam žlica brašna, malo soli, dva jaja, žličicu ruma, vanilin šećer i limun. Smjesu stavi na vrelo ulje i pravi okruglice. Kad su pečene, pospe ih šećerom u prahu. M. Mihelić

“ŠPAJZ” NA ZelenOM četvrtkU

Nedavno otvoreni zdravljak “Špajz” dobio je ovoga tjedna i svoju proširenu varijantu na Zelenom četvrtku. Marica Završki, majka vlasnice “Špajza”, posjetiteljima je ponudila zdravu hranu u staklenkama, a moglo se kušati dva vrlo ukusna i zdrava obroka sa svježim sezonskim namirnicama, između ostalog i iz vlastitog OPG-a u Dardi.

- Svaka staklenka osim namirnica sadržava i dressing i pogodna je za puni obrok, koji je dakako i zdrav. Mala staklenka stoji 15, velika 22, a veganske i vegetarijanske stoje 20 kuna - pojasnila je Završki, koju su na Zelenom četvrtku brojni posjetitelji upitali za recept ovih zanimljivih stalenki iz “Špajza”.

Najčitanije iz rubrike