Tehno
MEĐUNARODNI “SAT KODIRANJA” U ALGEBRI

Privukao više od 800 djece osnovnoškolskog uzrasta
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

Digitalna akademija i ove se godine pridružila globalnom projektu Hour of Code sa Satovima kodiranja koji su održani u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, Algebra ovime ujedno najavljuje i Zimsku školu Digitalne akademije koja će se održati tijekom školskih praznika.

Više od 800 djece osnovnoškolske dobi odazvalo se pozivu Algebrine Digitalne akademije da se pridruže globalnom Satu kodiranja te je u četiri grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku – provelo nedjelju savladavajući osnove kodiranja uz instruktore Digitalne akademije. Instruktori Digitalne akademije od prošle školske godine provode originalni program digitalnog obrazovanja osnovnoškolaca u velikom broju gradova diljem Hrvatske (od ove školske godine Digitalna akademija na raspolaganju je u 18 gradova), te stoga imaju veliko iskustvo u približavanju teme kodiranja djeci na zabavan i kreativan način.

“Sat kodiranja” (Hour of Code) globalni je projekt u kojem svake godine sudjeluju deseci milijuna učenika i studenata (ali i odraslih) u više od 180 zemalja svijeta. Tijekom jednog sata, oni se upoznaju s računarstvom, kroz rad s mentorima i predavačima demistificiraju programiranje i kodiranje te svake godine iznova dokazuju da doslovce bilo tko može naučiti osnove kodiranja – neovisno o tome što trenutačno radi ili što, u slučaju djece, želi raditi u životu.

Organizacijom najposjećenijeg Sata kodiranja u Hrvatskoj, Algebrina digitalna akademija ponovno se pridružila ovom globalnom fenomenu iza kojega stoji Code.org, neprofitno udruženje čiji je cilj širenje informatike i njezina dostupnost u što većem broju škola, kao i povećano sudjelovanje djevojaka i žena te manje zastupljenih učenika, poput pripadnika manjina, u ovim procesima. Ovu koaliciju neprofitnih udruga podržavaju i tvrtke poput Microsofta, Applea, Amazona i brojnih drugih.

Algebrina Digitalna akademija ovim je projektom ujedno najavila otvaranje upisa za Zimsku školu Digitalne akademije koja će djeci od 1. do 8. razreda osnovne škole pružiti priliku da tijekom zimskih praznika, uz odabir jednotjedne ili dvotjedne škole, savladaju niz njima atraktivnih znanja. Zimska škola Digitalne akademije održat će se od 2. do 11. siječnja 2018. a djeci nudi nove prilike za napredovanje, rast i razvoj u digitalnom svijetu, s ciljem da nauče kako oblikovati, izražavati i komunicirati ideje i sadržaje digitalnim kanalima na suvremen, kvalitetan, kreativan, siguran i etički način.

U sklopu Zimske škole Digitalne akademije djeca će naučiti izrađivati web-stranice, upoznati se s procesom izrade viralnog videa i oblikovanjem njegova sadržaja, naučit će kako pretraživati i preuzimati podatke (slike i glazbu) bez kršenja autorskih prava, pripremat će scenarije za video i naučiti kako konačni uradak podijeliti s drugima. Poseban će naglasak biti stavljen na ulogu i utjecaj YouTubea u današnjem svijetu, a važna dimenzija ove projektne teme bit će sigurnost na Internetu. Također će izrađivati plakate, kao atraktivan medij vizualne komunikacije, u sklopu čega će skicirati, osmišljavati i oblikovati plakate na zadanu temu te se baviti sloganima (grafički dizajn).M.R.