Tehno
SAVJETUJEMO:

Top 10 poklona za blagdane ove zime
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

Iza nas je još jedna godina u kojoj smo imali prilike isprobati stotine uređaja, a među njima odabrali smo one koji su nas se po nečem najviše dojmili i koji mogu biti idealan poklon baš za ove blagdane.

Pred kraj godine često pravimo osvrt na proteklu godinu. Brojni od nas broje vlastita postignuća, ostvarene ciljeve i želje za iduću godinu. Mi, pak, prisjetimo se uređaja, gadgeta koje smo imali prilike testirati i o kojima smo u našim osvrtima pisali, i među njima odaberemo onih deset koji imaju onaj X faktor. Kako je pred kraj godine i vrijeme božićnih blagdana, naš izbor ujedno je i izbor top 10 poklona s kojima ne možete pogriješiti kada su u pitanju zaljubljenici u tehnologije.

1. RACECHIP

RaceChip se nudi u tri varijante: S, RS i GTS. Posljednji u nizu dodatno je dostupan u varijanti Connect. Sve varijante nude bolje karakteristike automobila spram tvorničkih postavki, a postižu ih preciznijim doziranjem goriva, provjerenim povećanjem pritiska goriva i rada turbopunjača. Ove tri komponente zaslužne su za povećanje koje može biti i 30 % veće od tvorničkih postavki. RaceChip nudi svoje proizvode za više od 3000 modela automobila, no kako nisu svi jednako proizvedeni, nisu ni mogućnosti povećanja snage univerzalne. Iako mu cijena nije malena (od stotinjak do 500 eura), s obzirom na samu cijenu automobila, ovo je sitnica koja će razveseliti zaljubljenika u automobile.

2. WHITE SHARK GAMING STOLICA

Gamerska oprema za sve oni koji provode puno vremena na računalu i računalnim igrama nepogrešiv je izbor. U pogledu komfora, ali i zdravlja, stolica za računalo jedna je od najvažnijih stvari kojom se moramo opremiti. Stoga, poklon u obliku vrhunske gaming stolice White Shark može biti idealan poklon. Dostupna je u web shopu Šmit Electronic po cijeni od 900 kuna.

3. AOC G2460VQ6

AOC G2460VQ6 predstavlja doista dobar gamerski monitor koji nudi podršku za AMD FreeSync tehnologiju koja pak uz odgovarajuću AMD grafičku karticu nudi doista vidljivo bolje iskustvo igranja od klasičnog, tipičnog monitora, tako da sinkronizira vrijeme osvježavanja monitora brojem sličica u sekundi što izlaze iz AMD grafičke kartice. Osim toga donosi i veliku dijagonalu od 24 inča, FHD rezoluciju i moćan izgled. Sve to po cijeni od samo 1300 kuna!

4. Epson L386

Pisač je neizostavna tehnostvarčica gotovo svakog doma. Ispis raznih dokumenata i svih drugih materijala mnogo je jednostavniji kada imate pisač u kući. Glavobolja svakog korisnika jesu spremnici boje koji nerijetko koštaju i više od pisača, no uz Epson L386 riješite se tih briga. Naime, ovaj multifunkcijski pisač ima spremnik boje s kojim možete ispisati tisuće stranica, a jednom kada se boja potroši, za stotinjak kuna ju dopunite i spremni ste na novu avanturu. Ako ste prosječni korisnik pisača, ova boja može vam trajati godinama. U tom svjetlu cijena od kakvih 1100 kuna čini se bagatelnom.

5. LOGITECH G433

Moćne gamerske slušalice koje izgledaju tredovski pa ćete ih ponijeti sa sobom i kada ste na putu. Nude virtualni 7.1-kanalni zvuk vrhunske kvalitete s jasnim visokim i izraženim dubokim tonovima. Uz njih stiže i mnogo opreme - kabela, pa i rezervnih jastučića. Definitivno ne može bolje!

6. LG G6

LG G6 definitivno je opravdao status flagshipa iz LG-a, a donosi sve ono što danas očekujemo od najboljih telefona na tržištu. Telefon je izrađen prateći danas aktualne trendove, poput 5,7-inčnog zaslona bez rubova, uzak dizajn, blaga zaobljenost za bolje držanje, dvostruka kamera, a sve to donosi uz povoljnu cijenu od korektnih oko 3600 kuna.

7. ADATA D8000L

Prijenosna baterija nešto je bez čega se u današnje vrijeme jednostavno ne može. Mobilni uređaji, tableti, glazbeni svirači i mnogo drugih uređaja svoje napajanje crpe iz USB punjača, a ako utičnicu nemamo pri ruci, tada su prijenosni punjači, odnosno baterije spas bez kojeg se ne može. Jedan od najboljih primjeraka ove vrste je Adata D8000L, koji ima kapacitet od 8000 mAh, dakle dovoljno za nekoliko punjenja. Također, ima i dva izlaza koji idu do snage od 2,1 A, što odgovara danas brzom punjenju telefona. Jedna od najvećih prednosti je i ugrađena lampa, no ne jedna LED dioda koja svijetli kao na upaljaču, nego set od njih čak 16 koje pružaju 200 lumena svjetline. Zateknete li se u mraku – upalite dan! Cijena od 250 kn čini se kao sitnica.

8. SONY XPERIA XZ1

Tražite li jedan od najinovativnijih i općenito najsnažnijih pametnih telefona današnjice, tada vaš izbor definitivno treba biti Sony Xperia XZ1. Iako izgledom podsjeća na Sonyjeve modele još od prije nekoliko godina i dalje djeluje svježe i moderno. Međutim, njegov najveći adut su moćne performanse i fotoaparat koji je u stanju obavljati trodimenzionalno skeniranje za 3D ispis.

9. GARMIN DRIVEASSIST 51 LMT-D

Garmin DriveAssist 51 LMT-D poput brojnih drugih navigacija ovog proizvođača donosi iznimno detaljne mape s 3D objektima i nesagledivim brojem točaka interesa. Osim što će vas pouzdano odvesti do željenog odredišta, uz pomoć navigacije možete istražiti područje na kojem se nalazite i posjetiti neka od vama zanimljivih mjesta, poput muzeja, restorana, kafića, trgova, crkvi i sl. Posebna zanimljivost Garmin DriveAssist 51 LMT-D je mogućnost takozvane Real Vision navigacije i funkcija snimanja vožnje. Imate li vozača u obitelji – suze radosnice zbog ovog poklona bi mogle biti nuspojava.

10. DIGITALNA AKADEMIJA ALGEBRE

I za kraj nešto što nismo testirali i fizički opipali, ali smatramo izuzetno korisnim. Otvoreno učilište Algebra ove je jeseni pokrenulo Digitalnu akademiju, edukativni program namijenjen i prilagođen učenicima osnovnih škola. Od logičkog razmišljanja i vještine rješavanja problema, preko programiranja, stvaranja, istraživanja i stjecanja vještina vezanih uz suradnju s drugima, Digitalna akademija uči djecu vještinama kakve u toj dobi još ne mogu steći kroz redovne školske. Imate li dijete – ovo je nešto što smatramo možda i najboljim darom.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike