Kultura
“LABIRINT SLOBODE” DOMAGOJA TOMASA

Od osječkih anomalija do navijačke supkulture
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

Zbirka publicističkih tekstova Domagoja Tomasa pod naslovom “Labirint slobode”, u izdanju osječkoga Ogranka Matice hrvatske, predstavili su u Klubu knjižare Nova urednik Denis Njari, dugogodišnji kolumnist Glasa Slavonije Ivica Šola i sam autor.

Riječ je o tekstovima nastalim između 2008. i 2017., a veći dio njih objavljen je u elektronskom obliku na raznim internetskim portalima, dok je manji dio tekstova dosad neobjavljen. Neki od tekstova objavljeni su pod različitim pseudonimima, jer se autor, prema vlastitim riječima, “u vrijeme nastanka i objave tih tekstova osjećao donekle društveno i institucionalno nezaštićenim, pa se tako u prvom redu htio zaštititi od mogućih opstrukcija i raznih oblika osvećivanja osoba koje su argumentirano prozvane imenom i prezimenom za mnoge nepodopštine u kojima su sudjelovale”.

Njari je istaknuo potrebu društvenoga angažmana akademskih djelatnika putem kritičkoga promišljanja koje se može manifestirati i u obliku publicističkoga aktivizma, što je prepoznao kod autora, dok se Šola referirao na sadržaj Tomasovih tekstova, povlačeći neke paralele s osobnim iskustvima i otkrićima u publicističkoj karijeri.

Tomas je naposljetku istaknuo kako je “prilično zasićen višegodišnjim kontinuiranim praćenjem tematskih blokova kojima se bavio u svojim člancima”, te kako je stoga odlučio napraviti svojevrstan odmak od tih tema, a i od samih publicističkih formi.

Inače, u tekstovima je obrađena široka lepeza tema, od lokalnih društveno-političkih anomalija vezanih uz grad Osijek, preko aktualne nacionalne problematike i položaja Hrvata u BiH, pa do religijskih pitanja i navijačke supkulture. N.Vek.

Možda ste propustili...

62. GLAZBENI TJEDAN GLAZBENE ŠKOLE FRANJE KUHAČA

Iz godine u godinu privlači i velik broj posjetitelja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROF. DR. SC. MILICA LUKIĆ I DR. SC. VERA BLAŽEVIĆ KREZIĆ

Koja tajna znanja krije 13 redaka Bašćanske ploče?

2

POSLJEDNJA GLAZBENA PREMIJERA

Praizvest će i djelo Anselma Schauflera na stihove Delimira Rešickog

3

SVEČANO OTVORENA KREATIVNA RIZNICA

Praizvedena poema “Ars Eugenium” Jasne Horvat