Kultura
“LABIRINT SLOBODE” DOMAGOJA TOMASA

Od osječkih anomalija do navijačke supkulture
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

Zbirka publicističkih tekstova Domagoja Tomasa pod naslovom “Labirint slobode”, u izdanju osječkoga Ogranka Matice hrvatske, predstavili su u Klubu knjižare Nova urednik Denis Njari, dugogodišnji kolumnist Glasa Slavonije Ivica Šola i sam autor.

Riječ je o tekstovima nastalim između 2008. i 2017., a veći dio njih objavljen je u elektronskom obliku na raznim internetskim portalima, dok je manji dio tekstova dosad neobjavljen. Neki od tekstova objavljeni su pod različitim pseudonimima, jer se autor, prema vlastitim riječima, “u vrijeme nastanka i objave tih tekstova osjećao donekle društveno i institucionalno nezaštićenim, pa se tako u prvom redu htio zaštititi od mogućih opstrukcija i raznih oblika osvećivanja osoba koje su argumentirano prozvane imenom i prezimenom za mnoge nepodopštine u kojima su sudjelovale”.

Njari je istaknuo potrebu društvenoga angažmana akademskih djelatnika putem kritičkoga promišljanja koje se može manifestirati i u obliku publicističkoga aktivizma, što je prepoznao kod autora, dok se Šola referirao na sadržaj Tomasovih tekstova, povlačeći neke paralele s osobnim iskustvima i otkrićima u publicističkoj karijeri.

Tomas je naposljetku istaknuo kako je “prilično zasićen višegodišnjim kontinuiranim praćenjem tematskih blokova kojima se bavio u svojim člancima”, te kako je stoga odlučio napraviti svojevrstan odmak od tih tema, a i od samih publicističkih formi.

Inače, u tekstovima je obrađena široka lepeza tema, od lokalnih društveno-političkih anomalija vezanih uz grad Osijek, preko aktualne nacionalne problematike i položaja Hrvata u BiH, pa do religijskih pitanja i navijačke supkulture. N.Vek.

Možda ste propustili...

SVEČANI KONCERT UDARALJKAŠA NA MUZIČKOJ AKADEMIJI U SRIJEDU, 16. SIJEČNJA

Obljetnica početka rada studija udaraljki

ZAGREBAČKI SOLISTI OBILJEŽAVAJU 65 GODINA OD PRVOGA KONCERTA

Koncert na tržnici, ali i u dvorani Cibone - usred košarkaške utakmice!

OSMO PREDAVANJE PROGRAMA SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-u

Širok raspon trenutačne društvene osjećajnosti prema 60-ima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MAJA GJAJIĆ NAGRAĐENA NA SAJMU STUDENTSKIH RADOVA

Osječki studenti prodali najviše svojih grafika, crteža, fotografija

2

OSMO PREDAVANJE PROGRAMA SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-u

Širok raspon trenutačne društvene osjećajnosti prema 60-ima

3

PREMIJERA TEATRA RUGANTINO: "SIRENA I VIKTORIJA"

Komedija zabune o vremenu tranzicije koje ne prolazi