Kultura
GLAZBENA ŠKOLA OSIJEK NA 55. NATJECANJU UČENIKA I STUDENATA GLAZBE

Čast je biti prvi među najboljima
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

Na 55. natjecanju učenika i studenata glazbe - Komorni sastavi, održanom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, i Glazbena je škola Franje Kuhača Osijek imala svoje predstavnike. Iskra Kujundžić i Lucija Pejić natjecale su se u disciplini glasovirski duo i dobile 2. nagradu, s visokih 97,18 bodova (1. nagrada nije dodijeljena).

- I za učenice i za mene kao pedagoga natjecanja su dragocjena iskustva. Uvijek se može nešto novo naučiti, unaprijediti rad. Drago mi je da su ova natjecanja osmišljena tako da se mladi glazbenici ne natječu međusobno, jedni protiv drugih, nego bivaju nagrađeni i bodovani po kvaliteti sviranja. To znači da, primjerice, može biti više prvih nagrada, neke nagrade ne moraju biti ni dodijeljene, jer sve ovisi o broju bodova. Uvijek se usmjeravam da moja poduka bude takva da što lakše i prirodnije učenici postižu što bolje rezultate. Ovakva natjecanja prirodni su put budućeg profesionalnog glazbenika - kaže njihova profesorica Ivana Glavočević.

Iskra Kujundžić kaže da je trema bila veća nego na regionalnom natjecanju, ali im je i ovo bilo lijepo iskustvo i zadovoljne su rezultatima.

- Jako sam sretna i ponosna na rezultat jer je riječ o natjecanju na koje su, nakon regionalnih natjecanja po cijeloj Hrvatskoj, došli najbolji učenici glazbenih škola na državnoj razini. Biti prvi među njima je čast. Zavoljela sam klavir od prvog dana, no ovakav uspjeh ne bi bio moguć bez naše drage profesorice, koja nas strpljivo vodi kroz svijet nota i glazbe. Vrijedno smo radili na programu kojim smo se predstavili na natjecanju, sastajali se i svirali i izvan redovne nastave, pa očekivani rezultat nije izostao - kaže 12-godišnja Lucija Pejić.

U 2. kategoriji nastupio je trio: Leonarda Kavedžić, sopran, Vlatka Kladarić, sopran, i Nikola Varžić, glasovir. U konkurenciji deset sastava koji su došli s osvojenim prvim nagradama na regionalnim natjecanjima, taj je trio s 97,38 bodova zaslužio 2. nagradu.

- Bili smo jako zadovoljni nastupom, a zbog nagrade smo sretni jer je konkurencija bila velika i imali smo priliku natjecati se sa sjajnim ansamblima - kaže Vlatka Kladarić.

Trio je za natjecanje pripremala mr. art. Vesna Coufal Jaić, prof. mentor:

- Odlučivale su nijanse, a sigurno je presudilo i to što učenici instrumenata, koji su u istoj kategoriji, djeluju mnogo duže, sviraju odmalena svoje instrumente, u sastavima su i po nekoliko godina, a pjevanje se počinje učiti tek u srednjoškolskoj dobi i mnogo je kraće razdoblje u kojem se mogu formirati i uvježbati ovakvi sastavi i programi. S.Džambić

Iskra Kujundžić i Lucija Pejić, kao i trio Leonarda Kavedžić, Vlatka Kladarić i Nikola Varžić osvojili su 2. nagrade.

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas