TvObzor
CHRISTINE BARANSKI

Stvorili smo divnu obitelj, odlazak na posao bio nam je užitak
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

Popularna televizijska, filmska i kazališna američka glumica Christine Baranski, dobitnica prestižnih nagrada Emmy i Tony, rođena je prije 65 godina u Buffalu. Njezini baka i djed (s očeve strane) bili su glumci u poljskom kazalištu i od njih je naslijedila glumački talent, dok joj je sam otac bio urednik poljskih dnevnih novina. Nakon što je diplomirala dramske umjetnosti 1974. godine, počela je glumiti u kazalištu, a zatim i na televiziji, pa i na filmu.

Trebalo bi nam previše prostora da nabrojimo sve njezine uloge jer ih je bilo gotovo stotinu, pa ćemo samo spomenuti da trenutačno u kinima igra film “Božić kod zločestih mama” u kojem igra Ruth, Amyinu mamu (glumi je Mila Kunis), a do 2. prosinca snimala je i nastavak mjuzikla “Mamma Mia!”, čije su lokacije bile i u Hrvatskoj, na otoku Visu.

Na malim ekranima HRT-a gledamo je kao Diane Lockhart u sedmoj i posljednjoj sezoni “Dobre žene”, a trenutačno snima i spin-off “Dobra bitka”, koji uskoro ulazi u drugu sezonu.

Fotka s Hillary Clinton

Kako ste proveli posljednji dan na snimanju “Dobre žene”?

- Svatko je od nas snimao svoju posljednju scenu na različit dan, a moja je bila u ponedjeljak u ranu zoru, s Juliannom Margulies i Jeffreyjem Deanom Morganom. Srećom, bilo je mnogo ljudi i fotografirali smo se, ali nije bilo šampanjca ili nečeg sličnog, s obzirom na to da smo snimali rano ujutro. Posjetila sam set i u utorak, kad je Julianna snimala svoju posljednju scenu. Svi su došli predvečer, a snimanje je počelo tek kasnije tijekom večeri. Nažalost, nisam bila na snimanju baš posljednje scene, ali čula sam da je bilo mnogo boca šampanjca. No, iduće večeri okupili smo se u jednom baru u Brooklynu i propisno proslavili završetak snimanja, dok smo opušteno druženje ponovili krajem tog mjeseca.

Jeste li mogli uzeti neku stvarčicu sa seta koja će vas podsjećati na Diane i samu seriju?

- Tražila sam fotografiju s Hillary Clinton, koja je bila u mom uredu sve dok se nije kandidirala za predsjednicu. Zatim smo je morali ukloniti jer bi u suprotnom izgledalo da je CBS pristran nekom od predsjedničkih kandidata. No, ono što imam već je pohranjeno duboko u mom srcu, a to je ostavštvina u obliku snimljenih epizoda. Nadam se da ću si moći jednom priuštiti taj luksuz da počnem gledati sve epizode od početka do kraja, jer mnoge uopće nisam vidjela. Voljela bih gledati bar tri epizode u komadu svake večeri.

Pamtiti pravne dijaloge

Kad se osvrnete na seriju i svoj lik, postoji li neki aspekt koji će vam najviše nedostajati?

- Nedostajat će mi njezin intelektualni život. Oduvijek sam držala da se Diane pametno borila s tim pravnim slučajevima i morala sam se mjeriti s njezinim mozgom. Mislim da su mnogi od nas bili sretni kad su nam rekli da više nikad nećemo imati priče iz sudnice, ali iskreno, bilo je to dobro za naše mozgove. Ako želite održavati svoj mozak zdravim, trebali biste pamtiti pravne dijaloge. Jednako je zahtjevno kao i naučiti kineski ili arapski jezik. Voljela sam i Dianin liberalni senzibilitet, kako se suočavala s pravnim argumentima te kako ih je personalizirala i pokušala održati vlastiti etički sustav. Zatim ste je vidjeli kako je s vremena na vrijeme morala kompromitirati, ali voljela sam tu borbu. Voljela sam promatrati ženu koja se bavi svojim osjećajem morala.

Tek ste dva mjeseca unaprijed saznali da će sedma sezona biti i posljednja. Kako ste primili tu vijest?

- Svi smo se nadali da će serija dobiti i osmu sezonu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog odlične produkcije i sjajnog scenarija. Mislim da smo se pribojavali da radnja neće biti toliko zanimljiva ako nastavimo, ali to je prirodna briga kad ti se serija emitira više od pet godina. Ne želite se ponavljati. Stoga smo svi mirno primili vijest, jer autori su ispričali doista veliku priču o Aliciji Florrick. Stvorili smo divnu obitelj i odlazak na posao bio nam je pravi užitak.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME:

Christine Jane Baranski

DATUM ROĐENJA:

2. svibnja 1952.

MJESTO ROĐENJA:

Buffalo, New York

LJUBAV:

suprug Matthew Cowles (†)

DJECA:

kćeri Isabel i Lily

DOBRA ŽENA 7

HTV 1, utorak - petak, oko 23.25 sati

Možda ste propustili...

DEERHUNTER: WHY HASN’T EVERYTHING ALREADY DISAPPEARED? (4AD)

Prašnjavi futurizam

KONCERT U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI PODSJETIO NA ZABORAVLJENU TRAGEDIJU IZ 1578.

Sjećanje na Gvozdansko