Sport
NIKOLA JAMBOR

Htio bih ostati u Gradskom vrtu i ovdje osvajati trofeje
Objavljeno 14. prosinca, 2017.
Jambor je ljetos u Osijek stigao kao posuđeni igrač iz belgijskog Lokerena

Nikola Jambor jedan je od osam nogometaša koji su ovoga ljeta stigli u Gradski vrt. Doveden je kako bi pojačao konkurenciju u veznom redu, ali je dugo bio u drugom planu.

Došao je kada su pripreme za ovu sezonu već bile u punom jeku pa mu je trebalo vremena za adaptaciju, no u početku je stvarno dobivao jako malo prilika za igru. U prvenstvu je do 16. kola i susreta s Cibalijom, od kojeg je praktično postao standardni prvotimac, skupio tek 244 minute u četiri nastupa. No, u posljednja tri od četiri prvenstvena susreta odradio je svih 90 minuta, uključujući i Kup susret protiv Hajduka koji je odradio do 73. minute.

Momčad budućnosti

Nije čudno što mu je trener Zoran Zekić počeo davati više prilika, jer je igra Osijeka otkako je on unutra postala uređenija, mirnija i sigurnija kada je u pitanju organizacija napada.

- Nisam očekivao da će mi trebati toliko vremena za proboj u prvu momčad. Bio sam svjestan kako iz Belgije nisam došao u optimalnom stanju, jer mi je nedostajalo utakmica, a stigao sam i kad su pripreme već bile u poodmakloj fazi, ali ne i da će mi trebati gotovo četiri mjeseca. Ipak, u posljednjih mjesec i pol dana stvari su se za mene promijenile nabolje pa nema potrebe vraćati se na ono što je bilo prije toga. Jedina mi je želja ostati zdrav, proći zimske pripreme s momčadi i pokušati zadržati mjesto u momčadi - kaže Nikola Jambor.

Zapravo, on će se na proljeće boriti za svoju budućnost u Gradskom vrtu. On je posuđen igrač od belgijskog prvoligaša Lokerena, ali čini se kako bi radije karijeru i nakon ljeta nastavio u Osijeku.

- Još i u vrijeme kada nisam igrao rekao sam kako bih rado ostao u Osijeku, ako me klub bude želio. Ovdje postoje svi uvjeti za kvalitetan razvoj igrača. Klub je ambiciozan, atmosfera je odlična, momčad je u stvaranju, mlada i s mnogo potencijala. Uvjeren sam, ako se nastavi ovim putem, da će u Gradski vrt u godinama koje dolaze sigurno stići i neki trofej. Volio bih biti dio toga, a isto tako svjestan sam kako se kroz igre moram dokazati u proljeće.

Jambor je jedan od onih igrača koji je vrlo mlad krenuo u pečalbu, a na svojoj je koži osjetio kako to nije uvijek najsretnije rješenje.

- Danas je situacija malo drugačija u HNL-u od one kada sam odlazio. Postoje tri kluba uz Osijek, a to su Dinamo, Hajduk i Rijeka koji nude normalne uvjete za život i razvoj mladih igrača, a nadam se kako će se tome priključiti i ostali prvoligaši. Zadržavanje mladih igrača u HNL-u bila bi odlična stvar za domaću ligu.

Osjetio je belgijski nogomet. Gdje je HNL po kvaliteti u odnosu na belgijsku ligu?

- Naravno, ne možemo se mjeriti s njima prema financijama, infrastukturi i posjećenosti stadiona. Kada je kvaliteta igre u pitanju, mislim da smo tu negdje, te da se najjači naši klubovi mogu nositi s najjačim belgijskim momčadima. Možda je tamo malo jači ritam jer ima dosta igrača iz Afrike koji su tjelesno nadmoćniji pa stvaraju razliku. Zanimljiva je to liga jer stvarno svatko svakoga može pobijediti.

Bolji na proljeće

Vratimo se Osijeku. Jesenski je dio sezone na izmaku, ostala je još samo jedna utakmica, a bilo je svega i svačega. Odlično europsko ljeto i promjenjivi, pravi jesenski nastupi u HNL-u.

- U Europi smo napravili rezultat iznad očekivanja. Izbaciti PSV doista je podvig, a poraz od Austrije u play-offu Europske lige doista je bila nesreća. Posebno u prvoj utakmici u Gradskom vrtu kada smo mogli napraviti ozbiljnu prednost za uzvrat, ali nismo. U HNL-u smo igrali toplo-hladno, dijelom i zbog posljedica tih europskih nastupa. Ispada kako smo tek sad pred kraj uhvatili onaj pravi, željeni ritam. Igramo dobro, stvaramo dosta prilika, a jedno što nas malo muči jest realizacija. Zbog nje smo platili visoku cijenu ispadanja iz Kupa od Hajduka. Bila je to otvorena utakmica u kojoj smo i mi mogli otići dalje. No, siguran sam kako ćemo u proljeće biti kvalitetniji.

Za kraj prvog dijela sezone ostala je utakmica protiv Istre 1961 u gostima. Pulski je klub u vrlo teškoj egzistencijalnoj situaciji. Svi očekuju laganu pobjedu Osijeka.

- Ma, ni slučajno ne smijemo pomisliti kako nas na Drosini čeka lagan posao. Najopasnije su te utakmice u kojima se bodovi upišu prije nego ih se odigra. Ako želimo jesen završiti pobjedom, moramo se postaviti isto i igrati kao u posljednje dvije utakmice u Gradskom vrtu protiv Slaven Belupa i Rudeša. Bilo bi lijepo na zimski odmor otići s tri pobjede u nizu, jer to bi bio odličan temelj za proljetni dio sezone u kojem nas na samom početku čeka možda i ključno razdoblje cijele sezone. Morat ćemo odmah biti pod punim gasom, jer nam dolaze Dinamo, pa Rijeka, a onda idemo u goste Lokomotivi. Mnogo se toga može promijeniti u ta tri susreta, ali samo ako osvojimo sva tri boda u Puli - zaključio je Nikola Jambor.

Dalibor KELER

završnica

JAMBOR JE IGRAO U ČETIRI POSLJEDNJA SUSRETA

514

prvenstvenih minuta skupio je ove jeseni Jambor u bijelo-plavom dresu

Možda ste propustili...

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike