Sport
PETAR KRPAN

Španjolci su nam pokazali kako imamo potencijal
Objavljeno 14. prosinca, 2017.
Osječanin je izbornik U-17 hrvatske vrste kojoj slijede završne kvalifikacije za odlazak na EP

Poslije Ivice Grnje grad Osijek iznjedrio je još jednog izbornika, primarno u mlađim nogometnim reprezentacijama Hrvatske. Petar Krpan, bivši “vatreni” iz francuske najuspješnije generacije od 1998. godine, protekloga je ljeta preuzeo kadetsku U-17 nogometnu reprezentaciju Hrvatske.

Korak do Engleske

Koliko će biti uspješan pokazat će vrijeme, ali već je ostvario dva značajna međunarodna uspjeha i tu vrstu doveo nadomak Europskog prvenstva sljedećeg svibnja u Engleskoj. Stoga, pravi kontinentalni, ili planetarni iskorak, Krpan sa svojim mladićima tek treba napraviti.

- Nakon asistiranja u više mladih selekcija Hrvatske ljetos sam dobio prigodu samostalnog vođenja kadeta kojima je predstojao jaki međunarodni turnir u Budimpešti, tzv. Tellki kup, koji smo osvojili u prilično respektabilnoj konkurenciji. I stvorili okosnicu momčadi koja je ubrzo morala u kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo gdje se za sljedeći krug trebalo osvojiti jedno od prva dva mjesta u konkurenciji s domaćinom Albanijom te Lihtenštajnom i Španjolskom. Takav je bio i redoslijed utakmica od kojih smo svaku sljedeću djelovali sve bolje. Prvo smo svladali domaćina 1:0 pa potom Lihtenštajn s visokih 6:0, tako da nam je zaključni remi protiv Španjolske (1:1) bio dostatan za prvo mjesto u skupini. Nakon čega smo se napunili samopouzdanjem svjesni da možemo parirati najboljim svjetskim reprezentacijama, iako je svake godine to relativno budući da su generacije različite kvalitete. Španjolci su međutim konstantni top u mlađim uzrastima pa je stoga taj ogled dobar pokazatelj da naša vrsta rođena 2001. godine - prepričavao je Krpan protekli šestomjesečni izbornički mandat na klupi U-17 reprezentacije, za čije je vratare zadužen, također Osječanin, Domagoj Malovan.

Igrači iz Osijeka

I u kojoj aktivno participira više nogometaša Osijeka od kojih su Mihael Kuprešak i Luka Dubravić standardni članovi 20-orke koja je igrala te utakmice, a u širem su krugu još njihovi klupski kolege Ivan Keč, Matija Joščak i Marin Kuzminski. U udarnoj je postavi i Toni Fruk iz osječke Akademije “Krpan&Babić”. Svi se oni trebaju ponovno nametnuti Krpanu za elitno kolo kvalifkacija kojoj će Hrvatska biti domaćin od 9. do 15. ožujka sljedeće godine. Mjesto igranja mora se prijaviti do 5. siječnja, a zna se da će protivnici biti Švedska (9. ožujka), Cipar (12.3.), i Belgija (15.3.).

- Da bi bili sudionici Europskog prvenstva u Engleskoj, od 4. do 22. svibnja sljedeće godine, najbolje je biti prvi u dodijeljenoj konkurenciji. U Engleskoj će, međutim, sudjelovati ukupno 16 reprezentacija, uključujući domaćina, a ima osam skupina elitnoga kola. Stoga će i sedam najboljih drugoplasiranih ići na završnu kontinentalnu smotru. Nadamo se i vjerujemo da ćemo biti među tim sudionicima, premda nema nikakvog pritiska. Kvalitetu, nedvojbeno je, posjedujemo i doista bi bilo šteta da se ova generacija ne predstavi Europi, pa i svijetu, na tako značajnoj smotri. Posebice smo dobri individualno i ne sumnjam u to da neki od ovih mladića neće doći do “A” reprezentacije Hrvatske, odnosno ostvariti značajniju seniorsku karijeru - rekao je Krpan, pred kojim je ipak još dosta posla.

- Momčadski nismo još na priželjkivanoj razini. Stoga će naglasak u sljedećem pripremnom razdoblju biti na jačanju toga kako bismo i tjelesno parirali moćnima Šveđanima i Belgijcima. Ne smijemo podcjenjivati Ciprane koji sigurno nisu slučajno dospjeli u elitno kolo. Problem mi predstavljaju i trojica “požutjelih” igrača na koje ne mogu računati u prvoj utakmici protiv Švedske koja bi mogla biti i odlučujuća. Spremit ćemo se kako treba te uz vjeru u svoje snage, potkrijepljene argumentima kvalitete, nadamo se kako ćemo putovati u Englesku - optimistično je zaključio Krpan koji će selekciju za elitno kolo početi pripremati sljedećeg tjedna u Medulinu, u okviru Zimskog kampa mladeži HNS-a.

Dražen LEKŠAN
Možda ste propustili...

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike