Objavljeno 14. prosinca, 2017.
SLATINA
Slatinski biser, pjenušavo vino koje proizvodi slatinska tvrtka Stari podrum Ivana Halasa, nastao je sa željom da oživi sjećanja na prvi hrvatski pjenušac, proizveden u Slatini 1864. godine u vinskom podrumu kneza Schaumburg-Lippea. Ivan Halas tako nastavlja slatinsku tradiciju proizvodnje pjenušca, koji polako, ali sigurno postaje pravi brend grada Slatine.
Dokaz tomu je i zanimljivo događanje koje upravo pod nazivom Slatinski biser organizira udruga Motiv. Riječ je o “starogodišnjoj” utrci na četiri kilometra kroz slatinske vinograde, koja počinje na Silvestrovo točno u podne. Mjesto starta i cilja utrke je Vidikovac, mjesto među vinogradima gdje sv. Martin krsti mlado vino i gdje se o blagdanu sv. Vinka orezani trs krsti starim vinom. Iz vinograda na sjevernim obroncima Papuka i južnim rubovima grada najljepši je pogled na Slatinu, pa organizatori pozivaju sve trkače da upravo tu posljednji dan u godini iskoriste za ugodno trkačko druženje. Pobjednike u ženskoj i muškoj kategoriji nagradit će nasljednikom prvoga hrvatskog pjenušca, Slatinskim biserom.
Kotizacija za utrku iznosi deset kuna, a sav prihod ide u humanitarne svrhe. Utrku Slatinski biser udruga Motiv organizira u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slatine, a uz sponzorstvo OPG-a Halas. P. Žarković