Regija
STAROGODIŠNJA UTRKA

“Slatinski biser” između vinograda
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

SLATINA

Slatinski biser, pjenušavo vino koje proizvodi slatinska tvrtka Stari podrum Ivana Halasa, nastao je sa željom da oživi sjećanja na prvi hrvatski pjenušac, proizveden u Slatini 1864. godine u vinskom podrumu kneza Schaumburg-Lippea. Ivan Halas tako nastavlja slatinsku tradiciju proizvodnje pjenušca, koji polako, ali sigurno postaje pravi brend grada Slatine.

Dokaz tomu je i zanimljivo događanje koje upravo pod nazivom Slatinski biser organizira udruga Motiv. Riječ je o “starogodišnjoj” utrci na četiri kilometra kroz slatinske vinograde, koja počinje na Silvestrovo točno u podne. Mjesto starta i cilja utrke je Vidikovac, mjesto među vinogradima gdje sv. Martin krsti mlado vino i gdje se o blagdanu sv. Vinka orezani trs krsti starim vinom. Iz vinograda na sjevernim obroncima Papuka i južnim rubovima grada najljepši je pogled na Slatinu, pa organizatori pozivaju sve trkače da upravo tu posljednji dan u godini iskoriste za ugodno trkačko druženje. Pobjednike u ženskoj i muškoj kategoriji nagradit će nasljednikom prvoga hrvatskog pjenušca, Slatinskim biserom.

Kotizacija za utrku iznosi deset kuna, a sav prihod ide u humanitarne svrhe. Utrku Slatinski biser udruga Motiv organizira u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slatine, a uz sponzorstvo OPG-a Halas. P. Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana