Regija
OBILJEŽILI SVETU LUCIJU

Uz pjesmu i igrokaze, rezbarili i pekli bundeve
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

POŽEGA

Desetak godina prof. Marin Farkaš s učenicima Gimnazije u Požegi provodi interdisciplinarni projekt pod imenom “Sveta Lucija”.

- Sve smo počeli kada se i u nas počeo širiti američki običaj Halloween, a mi smo imali prekrasan stari običaj “babe Luce”, rezbarenja bundeva i stavljanja svijeća da se pobijedi tama koja je u prosincu sve duža. Ta potreba za svjetlošću pokazuje da smo bića svjetlosti. Ubrzo nam se pridružila tvrtka Grbić, koja se bavi uzgojem i preradom buće, sa svojim proizvodima i koja nam je pomogla da vratimo svoje stare običaje – istaknula je prof. Marina Farkaš, koja je cijelu priču počela. Dodaje da gimnazijalci i srednjoškolci mogu, hoće i sposobni su uvidjeti potrebu pamćenja i vraćanja starih običaja u izgradnji svoga identiteta.

- Ove godine u prostoru knjižnice Gimnazije dobili smo potpuno popunjen prostor i nove sudionike. Pridružili su nam se učenici Obrtničke škole, ali i djelatnici i korisnici Doma za starije iz Velike, te nekoliko vanjskih suradnika. Kako je sveta Lucija zaštitnica slijepih, vida, ove godine naglasak smo stavili na oči i vid. Uprizorili smo scensku izvedbu jedne od legendi o svetoj Luciji, zbor je otpjevao nekoliko pjesama, učenici su na nastavi rezbarili bundeve, ukrašavali ih, radili pojedinačne ukrase vezane uz svetu Luciju, koje je stručna komisija ocijenila pa smo nagradili najbolje. Korisnici Doma iz Velike također su priredili scensku izvedbu. Likovna izložba radova o istoj temi postavljena je u predvorju škole – dodaje prof. Farkaš.

Učenici Obrtničke škole, smjer kuhar, zajedno sa svojom mentoricom, Andreom Drkulac, nutricionisticom, priredili su i ponudili svima na kušanje tri vrste pečene bundeve - turkinje, muškatne bundeve i butternut bundeve, pekmez od bundeve i naranče, te bučino ulje i pržene bučine koštice. AGM Kruna

Degustirali “slavonsku bananu”

– Pripremili smo degustaciju “slavonske banane”, proizvoda od bundeva koji se stoljećima priprema i jede na ovim slavonskim prostorima. Bundeve kao voće bile su uobičajene kod nas. To je jelo odličnog kemijskog sastava, sadrži beta karoten, vitamin A, aktivni ugljik, djeluje na rad srca i krvožilnog sustava, djeluju antikancerogeno i protuupalno - kazala je Drkulac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike