Regija
IMAJU TURISTIČKU PONUDU, NEMAJU SMJEŠTAJ

Do hotela autocestom uz plaćanje cestarine
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

NIJEMCI

Općina Nijemci, najveća u Vukovarsko-srijemskoj županiji, smještena na krajnjem istoku, uz granicu sa Srbijom i dijelom u poznatim spačvanskim šumama, ozbiljno je prionula iskoristiti turističke potencijale koje posjeduje, ali ima problem – nema ni jedan jedini krevet koji bi ponudili umornim turistima. Zapravo, na njihovu području, uz autocestu Zagreb - Bajakovo, postoji hotel Spačva, ime je dobio po rijeci koja u blizini protječe i, naravno, spačvanskom bazenu hrasta lužnjaka i drugih hrastova. To je lijep, funkcionalan manji hotel, poznat i po tome što ima certifikat za posluživanje halal hrane, ali je nezgodan pristup, jer da bi turist došao u hotel iz, primjerice, Nijemaca ili Lipovca, mora proći autocestom i platiti cestarinu.

- S dolaskom u hotel Spačva problema nemaju gosti koji mu pristupaju s autoceste iz smjera Zagreba ili Bajakova. Problem nastaje kada se hotelu želi pristupiti iz općine Nijemci, jer tada se treba voziti do naplatnih kućica Spačva i platiti cestarinu, pri ulazu i izlazu – kaže Katarina Šarkić, direktorica Turističke zajednice Općine Nijemci.

Priroda i avantura

Dodaje kako su im ciljana skupina gostiju ljubitelji i promatrači ptica, ljubitelji prirode i ribiči. Još od 2009. nude turistima vožnju po Bosutu i Spačvi, čime se stvorila mogućnost razvitka riječnog avanturizma, promatranja ptica i životinja ili autohtonih biljnih vrsta.

- Brod “Sveta Katarina” ima kapacitet za prijevoz 30 putnika. Posljednjih godina uočili smo da postoji potražnja za prijevozom manjih grupa turista. Stoga je ove godine TZ Općine Nijemci nabavila i aluminijski čamac na solarni pogon, koji je pogodan za prijevoz od osam do deset putnika. Osim naših rijeka, koje su izuzetno bogate slatkovodnim ribama, na području općine Nijemci živi više od 100 vrsta različitih ptica, od kojih su neke izuzetno rijetke. Turisti u općini Nijemci mogu posjetiti Centar za promatranje ptica na lokalitetu Sopotac, na kojem su postavljene prve promatračnice za ptice u našoj županiji. Kroz općinu Nijemci prolazi Srijemska biciklistička ruta, koje se nastavlja na Dunavsku rutu (Eurovelo 6), ali i Općina Nijemci je kroz svoje područje označila nekoliko biciklističkih staza, čime se stvara velika mogućnost za razvitak cikloturizma, koji je u velikom usponu – objašnjava direktorica TZ Općine Nijemci.

“Kućni” smještaj

Osim hotela Spačva nemaju drugih smještajnih kapaciteta, pa su 2018. odlučili nešto poduzeti. Turistička zajednica u suradnji s Općinom osigurala je novac za poticanje razvoja ruralnog turizma i, što je najpotrebnije, stvaranje smještajnih kapaciteta.

- Već od siječnja pokrećemo radionice i edukaciju lokalnog stanovništva kako bismo ih upoznali s mogućnostima koje mi pružamo u financijskom aspektu, kao i u administrativnoj podršci za one koji se odluče za otvaranje kuća za odmor, soba, pansiona i drugog. Niz godina smo na EU natječajima i do sada smo dobili 2,2 milijuna eura. Ove godine počeo je projekt HORIS-horse ride in Srijem i realizacija će trajati do 2019. Riječ je o razvitku konjičkog turizma, stvaranjem konjičkih staza i tečajem jahanja – zaključuje Katarina Šarkić.

Miroslav FLEGO

100

vrsta ptica živi na području općine Nijemci, od kojih su neke izuzetno rijetke

Zavičajni muzej “Luka Natali”

- Osim prirodnih ljepota, općina Nijemci ima i bogatu povijest. Turisti u našem kraju mogu posjetiti i Zavičajni muzej “Luka Natali”, koji se nalazi u Pastoralnom centru Župe Nijemci. U Muzeju se može naći sve od nastanka naselja, kroz srednji vijek pa sve do moderne povijesti i Domovinskog rata – kaže direktorica TZ Općine Nijemci Katarina Šarkić.

razvoj

OSIGURAN JE NOVAC ZA NOVE SMJEŠTAJNE KAPACITETE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana