Regija
OBITELJSKA TVRTKA PHOENIX

Ključ uspjeha je ulaganje u razvoj
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

ORAHOVICA

Tvrtka za proizvodnju opruga Phoenix iz Orahovice, jedna od ovogodišnjih dobitnica Zlatne kune u kategoriji srednjih trgovačkih društava, zapošljava više od 80 ljudi, većinom Orahovčana. Radi punih 27 godina i u vlasništvu je trojice braće Fofonjka, Dalibora, Dražena i Gorana. Prošle je godine proglašena najboljom malom tvrtkom izvoznikom u Hrvatskoj u konkurenciji 20 tisuća tvrtki. Kako je počela priča o Phoenixu, govori nam jedan od vlasnika, Dalibor Fofonjka:

- Privatna djelatnost u proizvodnji opruga datira iz 1969. godine, kada tri brata prijašnje generacije osnivaju zanatsku radnju u Bjelovaru. Otac Juraj Fofonjka (sada u mirovini) 1976. odlazi u Austriju i osniva tvrtku Fortuna Federn, koja je imala isti program. Godine 1988. proizvodnja se seli u Hrvatsku, u Orahovicu. Tvrtka u Austriji se do kraja ne gasi, ostaje kao brend star 40 godina, bavi se marketingom, prodajom i nabavom, i služi kao servis poduzeću Phoenix uHrvatskoj, a vodi ju najmlađi brat Goran. Sav izvoz, a to je 90 posto naše proizvodnje (opruge i strojevi), plasiramo preko tog matičnog poduzeća. Godine 1992. počinje proizvodnja strojeva za izradu opruga, to je danas glavni proizvod koji se u cijelosti izvozi, a tržište nam je cijeli svijet - sve tvornice opruga. Naši su strojevi prodani na sve kontinente, od Amerike, Australije, Azije, Europe, sve do Japana. Strojevi su visoke tehnologije, CNC upravljani. Imamo jak vlastiti razvoj i surađujemo, recimo, s PMF-om Osijek. Godine 2006. selimo se u novi proizvodni pogon veličine 2500 metara četvornih. Zbog krize na svjetskom tržištu imali smo pad u ukupnom prometu, no brzo smo se oporavili tako da smo već 2010. ukupan promet vratili na vrijeme prije krize. Iz naše je povijesti vidljivo da djelujemo na svjetskom tržištu, a naša je poslovna filozofija da imamo dva do tri programa, jer uvijek nešto ide. Do sada je takva poslovna politika dala dobre rezultate.

Dalibor Fofonjka naglašava kako im svaka nagrada znači mnogo, pa tako i Zlatna kuna HGK-a.

- Izuzetna mi je čast što smo dobili ovu nagradu i što smo prepoznati u svome kraju, to nam je velik motiv i potpora za budućnost. Mi ćemo, naravno, i dalje nastaviti istim tempom. Ključ svega veliko je ulaganje u razvoj, a to znači zapošljavanje mladih ljudi iz Hrvatske koji imaju obrazovanje i znanje da nam mogu pomoći i da iskustvo koje imamo pretoče u proizvod. U tom cilju povećali smo broj zaposlenih u ovoj godini za deset posto, a i dalje ćemo tim putem. Povećavamo i proizvodnju, u tijeku je gradnja nove hale, kvalitetnog prostora veličine 1500 metara četvornih koji će nam omogućiti daljnji razvoj – iznosi Dalibor Fofonjka podatke koji potvrđuju da je Zlatna kuna otišla u prave ruke. Vladimir Grgurić

Do svjetskog proizvoda 27 godina

- Može se u Hrvatskoj itekako uspjeti, no evo iza nas je dug put. Mi smo druga generacija poduzetnika, nakon oca Juraja, sada smo u proizvodnji braća Goran, Dražen i ja. Dražen radi na proizvodnji opruga, najmlađi brat Goran u Austriji vodi zastupanje i marketing, a moj je dio posla proizvodnja strojeva. Nama je, dakle, trebalo 27 godina da napravimo proizvod koji će priznati svjetska autoindustrija. Evo, prvi strojevi početkom godine otišli su u Rusiju gdje se mnogo ulaže u prenošenje tehnologije iz ostalih zemalja istočnog bloka, jedan stroj nam je u Japanu i, evo, sada prvi put strojevi idu i na njemačko tržište - kaže Dalibor Fofonjka.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana