Novosti
NOVI ZAKON

Aktivacija državne imovine
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

Vlada je u srijedu poslala u saborsku proceduru Prijedlog zakona o upravljanju državnom imovinom. “Postojeći zakonski okvir i institucionalni oblici vezani uz upravljanje državnom imovinom doveli su do dugogodišnjeg zapuštanja, uništavanja i uzurpiranja državne imovine, ali i do velikog broja neaktivnih nekretnina”, ustvrdio je ministar državne imovine Goran Marić. Naveo je da je riječ o 330 bivših vojarni na 50 milijuna četvornih metara zemljišta, 3470 građevinskih zemljišta ukupne površine 429 milijuna četvornih metara, 3860 poslovnih prostora i dr.

Prema Marićevim riječima, ovaj prijedlog zakona usmjeren je ponajprije na zaštitu i aktivaciju državne imovine kojom upravlja Ministarstvo, i to u svrhu poticanja gospodarske aktivnosti i povećanja zaposlenosti. Prijedlogom zakona predviđeno je da ministar državne imovine donosi odluke o raspolaganju dionicama i udjelima pravnih osoba od posebnog interesa, nekretninama te pokretninama procijenjene vrijednosti do 7,5 milijuna kuna, umjesto kao dosada do milijun kuna, a u ostalim slučajevima odluku donosi Vlada.

Možda je najveća novina prijedloga zakona što će se sve nekretnine u državnom vlasništvu koje su na dan 1. siječnja 2017. godine bile u naravi škole, domovi zdravlja, bolnice i druge ustanove kojima su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i koje se koriste u obrazovne i zdravstvene svrhe, groblja, mrtvačnice, spomenici, parkovi, dječja igrališta, sportska igrališta, društveni, vatrogasni i spomen domovi i tržnice upisati u vlasništvo lokalne vlasti. H

ZABRANA PODZAKUPA I PODNAJMA

Kada su u pitanju nekretnine, prijedlog novog zakona predviđa i zabranu podzakupa i podnajma. Pritom će država zainteresiranima izravno iznajmljivati određene nekretnine, a ugovori o podzakupu automatski će se raskidati. Prodaja imovine više neće biti moguća uz obročnu otplatu, nego će morati biti obavljena jednokratnim plaćanjem.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat