Svijet
TRAŽE BOLJE REFORME

Hrvatska i još četiri zemlje blokirale su Srbiju na putu u EU
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

Hrvatska, Njemačka, Francuska, Švedska i Velika Britanija privremeno su blokirale Srbiju na putu u Europsku uniju.

Srbija je, naime, otvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om - šesto o pravu trgovačkih društava i trideseto poglavlje o gospodarskim odnosima s inozemstvom. No, Hrvatska i još četiri zemlje bile su izričite u stavu da za sada nije moguće otvoriti i poglavlje 33 o financijskim i proračunskim pitanjima s kojim je povezano djelovanje pravne države, neovisnost i djelotvornost pravosuđa i sustavno suzbijanje korupcije.

Dužnosnici EU-a ocijenili su da je otvaranje novih poglavlja znak napretka Srbije prema članstvu, ali da je nužno osnažiti reforme vladavine prava i napredovati u normalizaciji odnosa s Kosovom.

Sven Mikser, šef diplomacije Estonije, zemlje koja trenutačno predsjeda EU-om, rekao je da Srbija jasno napreduje prema članstvu, ali da je nužno ostvariti dobre rezultate u reformama povezanim s ključnim poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i temeljne slobode. “Srbiji je na dohvat ruke otvaranje još tri poglavlja - 9, 16 i 33. Vlada Srbije obavila je ozbiljan posao i njihova je europska perspektiva utemeljena”, rekao je.

Ministrica pravosuđa Srbije, javlja N1, priznaje da postoje problemi, ali kaže da otvaranje novih poglavlja pokazuje da su reformski koraci koje je Beograd poduzeo bili zadovoljavajući. “Da je nedostatak reformi u području pravosuđa bio kočnica za otvaranje većeg broja poglavlja, vjerujem da danas ne bismo imali ni otvaranje ova dva poglavlja. Ne bježimo od toga da postoji zastoj s određenim aktivnostima, ali upravo je to razlog zašto će se raditi na reviziji akcijskog plana i vjerujem da ćemo u 2018. sve one aktivnosti koje smo imali s kašnjenjem u ovoj godini ispuniti u iduća dva kvartala sljedeće godine”, kaže ministrica pravosuđa Nela Kuburović.

Ministrica za eurointegracije Srbije Jadranka Joksimović kaže da je važno što su otvorena poglavlja o pravu privrednih društava i ekonomskim odnosima, “jer je to poruka stranim tvrtkama i investitorima da su uvjeti za posao u Srbiji vrlo dobri”. “Beograd je bio spreman za otvaranje pet poglavlja, ali ambicija bi bila prevelika”, rekla je, čime je očito pokazala razočaranje time što u pregovorima s EU-om nije otvoreno i poglavlje 33 o financijskim i proračunskim pitanjima.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn, javljaju agencije, poručuje da su novi napori u reformama u Srbiji nužni za unaprjeđenje vladavine prava, jačanje pravosuđa i temeljnih prava, suzbijanje organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca.

Ipak, pregovori Beograda i EU-a nisu potpuno stali. U okviru poglavlja 6 razmatra se osnivanje i obavljanje djelatnosti privrednih društava, uključujući pravila o osnivanju, registraciji, obavljanju djelatnosti, domaćem i prekograničnom spajanju i podijeli privrednih društava. Tim poglavljem obuhvaćena su i pitanja računovodstva i revizije, a usklađivanjem zakonodavstva u ovom području s pravnom stečevinom EU-a stvaraju se preduvjeti koji će tvrtkama iz Srbije omogućiti konkurentnost i jednak tretman na tržištu Europske unije.

Poglavlje 30. odnosi se na pravila koja se primjenjuju na vanjsku trgovinu, uključujući carine, obveze iz članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, sporazume o trgovini EU-a s trećim zemljama, razvoj i humanitarnu pomoć.

Eduard SOUDIL
DO SADA OTVORENO 12 POGLAVLJA, blokirali smo Srbiju i ranije

Do sada je u pregovorima Srbije i EU-a otvoreno 12 pregovaračkih poglavlja od kojih je šest otvoreno 2017. godine, a dva su poglavlja privremeno zatvorena. Srbija u pristupnim pregovorima s Europskom unijom treba otvoriti i zatvoriti ukupno 35 poglavlja od kojih se ključnima za napredak na putu prema EU smatraju poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, i 35 o ostalim pitanjima koje u slučaju Srbije znači pitanje Kosova. Ovo nije prvi put da je Hrvatska blokirala srpske pregovore u pridruživanju Uniji. Hrvatska je, naime, bila pod velikim pritiskom i oštrim kritikama država EU-a, posebice Njemačke, kada je 2016. jedina blokirala Srbiju kod otvaranja 23. poglavlja. Situacija je tada razriješena tako što je Hrvatska zahtjeve koji se tiču suradnje Beograda s Haaškim sudom, manjinskih prava i zakona o regionalnoj nadležnosti za razne zločine ugradila u pregovarački okvir koji se kontrolira svakih pola godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike