Osijek
POTPORE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Za istraživanja i ruralni
razvoj 634.000 kuna
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

Pet općina jučer je od Osječko-baranjske županije dobilo novac za ruralno uređenje, a Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, od kojeg se, prema riječima župana Ivana Anušića, mnogo očekuje, za provođenje istraživačkih projekata u poljoprivredi.

Anušić kaže kako su županijske potpore općinama Čepin, Ernestinovo, Čeminac, Bizovac i Satnica Đakovačka ukupne vrijednosti 467.000 kuna, a s prof. dr. sc. Jurislavom Babićem, dekanom PTFO-a, potpisan je ugovor o financiranju sa 167.000 kuna.

- Smatram bitnim, a zato ćemo i dalje surađivati i pomagati, financirati istraživački znanstveni rad PTFO-a. Prema dekanovim informacijama, 0,8 posto hrvatskog BDP-a izdavaja se za znanost i istraživanje, što je nekoliko puta manje nego u drugim članicama EU i većini zemalja svijeta. Smatram da su fakulteti, a tako i Prehrambeno-tehnološki, ključni za razvoj i budućnost Osječko-baranjske županije. Važno je sve čime se PTFO bavi, a i sami naši potencijali, predispozicije osječko-baranjskog prostora usmjereni su upravo tomu. Istraživački rad valja nam poticati i nakon ovih sredstava koja je Županija dodijelila Fakultetu. Sve što se bude radilo u vezi sa znanosti i istraživanjima, unaprjeđivanjem proizvodnje na poljoprivrednim površinama i svime što to općenito obuhvaća, Osječko-baranjska županija će samim svojim načelima, svojim najavama to podupirati, tu nema nikakve dileme. Ali ćemo to staviti u nešto veći fokus i u skoro vrijeme odraditi mnogo više projekata sa svim fakultetima koji provode slične projekte istraživanja i razvoja - kazao je Anušić.

Župan je dodao kako je ruralni razvoj širok pojam - od infrastrukture do poticaja u proizvodnji, investicija OPG-ovima, proizvodnim jedinicama i sustavima, a svaka će općina dodijeljena sredstva usmjeriti u prioritete.

Dekan Babić kazao je kako će sredstva trošiti u okviru 11 projekata važnih za Fakultet. “Osnova svakog projekta je prerada voća i povrća. Dakle, razvoj novih proizvoda, unaprjeđivanje procesa proizvodnje različitih proizvoda na bazi voća i povrća, proizvodnje vina, voćnih rakija, a čak je nekoliko projekata usmjereno na istraživanja mogućnosti primjene nusproizvoda prehrambene industrije kao sirovine drugim industrijama”, kazao je dekan Babić zahvaljujući na potpori. D. Pejić

Ivan Žeravica

donačelnik Općine Čepin

- Općina Čepin dobila je 200.000 kuna i iskoristio bih priliku zahvaliti županu što je našu općinu izabrao da ulaže u poljoprivredu. Ovo je velik novac, jer u ovim teškim vremenima svaka je pomoć dobrodošla, posebice ona koja je usmjerena našim proizvođačima, a to su naši poljoprivrednici. Ovim novcem definitivno ćemo moći poboljšati njihovu situaciju, odnosno, da imaju lakši pristup poljima, koja, na kraju krajeva, sve nas skupa hrane.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike