Osijek
NOĆ ZNANOSTI NA PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOM FAKULTETU

Znanstvena čarolija: Vodu pretvorili u vino, a vino u mlijeko
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet kontinuirano organizira različite promidžbene aktivnosti, poput Festivala znanosti i prošle godine pokrenute Škole kemije, a ove su godine napravili korak više i organizirali prvu Noć znanosti.

Profesori su s asistentima i studentima organizirali cijeli niz zanimljivih radionica koje su namijenjene ponajprije učenicima srednjih škola, koji su, zapravo, potencijalni studenti PTF-a, ali i široj populaciji. Među čak 14 različitih radionica našle su se teme kao što su Noćna eksplozija boja, Šarenilo kemijskih reakcija, Obojena kemija, Okusi vode, Flips iz laboratorija, Flourescentne molekule hrane, Doživite 4D probavu i druge. Drugim riječima, mogli smo vidjeti kako to izgleda kad vodu pretvorimo u vino, a vino u mlijeko. Svjedočili smo i žutoj kiši te raznim drugim fascinantnim kemijskim reakcijama.

- Cilj je ove manifestacije približiti znanost mladima kako ne bi mislili da je ona nekakav bauk i pokazati im što rade naši znanstvenici. Vjerujem da će dio posjetitelja, a ponajprije mislim na učenike srednjih škola, prepoznati da je upravo Prehrambeno-tehnološki fakultet poželjno mjesto za studiranje i stjecanje novih znanja - istaknula je izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, prodekanica za znanost.

Prehrambeno-tehnološki fakultet prepoznat je kao vrhunska institucija, tvrdi Jokić, i dodaje da uvijek upišu studente u prvom roku, a primaju ih oko 140. Imaju jedan preddiplomski i tri diplomska smjera, a najpopularnijim se u posljednje vrijeme pokazao nutricionizam. A. Andrejek

Najčitanije iz rubrike