Ekonomija
MLADA OSJEČKA TVRTKA CMP

Uz poticaje Grada Osijeka proizvode u Orahovici, a izvoze na švedsko tržište
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

Da se u Hrvatskoj može uspjeti, bez obzira na to što neki mislili, ima dosta dokaza i pozitivnih primjera. Jedan od takvih je tvrtka CMP sa sjedištem u Osijeku i s pogonom u Orahovici. Riječ je o tvrtki u privatnom suvlasništvu Milana Zubovića i Renata Higla koja je osnovana 2016. godine, a čija je djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija i bravarskih radova.

Točnije, proizvodnja čeličnih konstrukcija i stambeno-poslovnih modularnih kontejnera te usluge čelične i inoks bravarije.

Kompletna usluga

S obzirom na tržišne prilike, tvrtka je preuzela pogon, djelatnike, postrojenje i opremu od nekadašnjeg obrta Čelik Remont Orahovica, čime je nastavila njihovu 40 godina dugu tradiciju osnivajući podružnicu u Orahovici.

- Pripadamo skupini malih tvrtki, s 21 zaposlenim, najvećim dijelom strojobravara, inženjera strojarstva i građevine. Dakle, preuzeli smo sedam djelatnika iz bivše tvrtke u rujnu prošle godine, te u nešto više od godinu dana povećali broj radnika na sadašnji. Sve to učinjeno je kontinuiranim usavršavanjem i uvođenjem normi i certifikata, najviših kvaliteta i standarda sustava upravljanja, sustava tehničkih normi za izvođenje zavarivačkih radova, certifikata o suglasnosti kontrole tvorničke proizvodnje te sustava upravljanja okolišem - kaže Renato Higl, jedan od suvlasnika.

Početno tržište bila im je Slavonija, gdje su ponajviše surađivali s drvnom industrijom, potom OPG-ovima te industrijama u proizvodnji keramike, gipsa, te građevinske tvrtke.

- Početkom ove godine ostvarili smo poslovnu suradnju za izvoz na tržište Švedske, što nam čini 30 posto ukupnog prihoda. Interesantno je to da ondje radimo kompletnu uslugu od početka do kraja, od projektne ideje do montaže na koju smo uputili naše djelatnike. Posebno izdvajam suradnju s renomiranim tvrtkama lagerima za veliku korporaciju Volvo. I dalje je naš interes usavršavanje i usvajanje normi, znanja kako bismo se prilagodili širem europskom tržištu. Aplicirat ćemo i na mnoge europske fondove, naporno radimo, ali znamo što želimo i od toga ne odustajemo - kaže HiglAplicirali su između ostalog i za poticaje koje poduzetnicima dodjeljuje Grad Osijek, odobren im je iznos od 40 tisuća kuna koji su bili iskorišteni za nabavu novih alata.

Iznimno im je važan odnos s radnicima, daju im priliku da se pokažu, daju svoje ideje, da znaju svoje mogućnosti i prava, da imaju svoju moć odlučivanja, i to ih je zapravo vodilo pri pokretanju ove tvrtke.

“Švedska” plaća

- Ako se slučajno ostvari ona priča da se izjednači plaća radnika u Hrvatskoj i radnika na tržištu u Europi, o kojoj se stalno priča, kažu da mi nećemo biti konkurentni. Odmah kažem kako to nije istina. Konkurentnost se postiže na drugi način, a ne smanjivanjem plaća. To se postiže kvalitetom i radom – zaključio je Renato Higl i dodao da su njihovi radnici kada su slali ljude u Švedsku na montažu tamo imali plaću između 2500 i 3000 eura, što je, dodao je čak i veća plaća nego ju imaju i neki od zaposlenika u samoj Švedskoj na tim poslovima.

Vladimir GRGURIĆ
SREDNJOŠKOLCI NA PRAKSI

Surađuju i sa školama gdje se školuje njima potreban kadar. “Tako smo uspostavili sjajnu suradnju sa Srednjom školom u Đurđenovcu, gdje smo otvorili vrata za obilazak naše proizvodnje gdje bi se odvijala praktična nastava”, precizira Higl te naglašava kako tvrtka surađuje s mnogim tvrtkama u široj regiji koje se bave drvnom industrijom, keramikom i poljoprivredom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora