Sport
MAJSTORI NASTAVKA

Bijelo-plavi su u posljednih pola sata postigli 21 pogodak
Objavljeno 13. prosinca, 2017.
Od 31 pogotka u dosadanjem dijelu prvenstvu čak 23 su nogometaši Osijeka postigli u drugom poluvremenu

Ako postoji “Zona Bočkaj” kada su u pitanju slobodni udarci, onda slobodno možemo reći kako postoji i “Zona NK Osijek” kada je u pitanju vremensko razdoblje u kojem momčad Zorana Zekića trese suparničke mreže.

Mnogo toga zanimljivog otkrivaju statistički podaci o igri osječke momčadi, nađe se u tome i dosta apsurdnih podataka, a u mnogočemu su Osječani posebni, što samo govori kako su njihove utakmice sve samo ne dosadne.

Ubitačni u finišu

Način na koji Osječani najčešće dolaze do pobjeda prilično je stresan kako za navijače, tako i za njihovog trenera, jer u gotovo 68 posto slučajeva rješavaju utakmice u njihovoj posljednjoj trećini. Uzbudljivo da, ali i opasno za zdravlje. Nije uvijek lako 60 i više minuta živjeti u napetosti i neizvjesnosti. Bijelo-plavi su u prvom dijelu sezone postigli 31 pogodak, a čak je 23 od toga broja palo u drugom poluvremenu. Međutim, još zanimljiviji je podatak kako je od tih silnih pogodaka u drugom dijelu susreta 21 Osijek zabio u posljednjih pola sata utakmice! Ti će podaci otkriti dosta toga o tome od čega je “sagrađena” Zekićeva momčad. Prije svega očito su besprijekorno tjelesno pripremljeni, jer koliko god se žalili na teške travnjake, upravo su na njima kraljevi, jer na koncu ta njihova savršena sprema uvijek dođe do izražaja. Druga je stvar karakter koji se malo-pomalo pretvara u pravi pobjednički. O tome svjedoče i brojni primjeri u kojima je Osijek ove jeseni dostizao ili preokretao suparnička vodstva ili zabijao pogotke u sudačkoj nadoknadi. Baš igraju prema onoj devizi “nema predaje”.

- Nisam se ni sam bavio statistikama te prirode, jer meni je u glavi uvijek prva sljedeća utakmica. Najčešće igramo protiv zatvorenijih momčadi, pa malo potraje dok ih probijemo, ali ti podaci govore i o tome kako smo kvalitetni na području tjelesne pripreme i karaktera. Ipak, meni je osobno najvažnije da stvaramo mnogo prilika. U posljednjih pet utakmica prebrojao sam više od 30 prilika za pogodak i više od 80 kornera koje smo imali. Dakle, sve što nam je nedostajalo u tim susretima jest malo bolja realizacija - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Druga obrana lige

Naravno, “uživo” se to ne čini uvijek tako, jer ipak smo svi mi robovi trenutka pa emocije rade na temelju onoga što doživimo na svakoj pojedinoj utakmici. Upravo zato statistike ponekad mogu otkriti neke stvari koje nam jednostavno prođu “ispod radara”. U ovoj priči ima još zanimljivosti. Od tih osam pogodaka koje je Osijek zabio u prvim poluvremenima četiri otpadaju na derbije. Dvaput su u prvih 45 minuta tresli mrežu Dinamu, a po jednom Rijeci i Hajduku. Problem koji bijelo-plave prati cijele ove jeseni bila je realizacija. To je pomalo čudna konstatacija s obzirom na neprekidni niz koji traje (riječ je o nizu od 31 utakmice na kojoj je Zekićeva momčad pronašla put do suparničke mreže). Ipak, kada se zagrebe ispod površine tog podatka doći će se do objašnjenja zbog čega Osijek nema više bodova. Naime, na čak 16 utakmica, od te 31 utakmice, Osječani su zabili samo jedan pogodak, a to je najčešće bilo dovoljno samo za jedan bod, ili u dva navrata ublažavanje poraza. Čak i na ova dva posljednja susreta u kojima su postigli više od jednog pogotka ta realizacija bila je najslabiji segment njihove igre.

Kad smo već kod priče o pogocima, treba malo zavriti i u rubriku primljenih. Osijek je u posljednja dva kola prvi put u ovoj polusezoni uspio povezati dva susreta bez primljenog pogotka. Što više do njih u prethodnih 17 kola bijelo-plavima je to pošlo za nogom samo triput, ali bez obzira na to Osijek dijeli drugo mjesto s Rijekom prema čvrstini obrane. Primili su po 18 pogodaka, a manje je puta kapitulirao samo Dinamo (13). Svi ti podaci otkrivaju jasne razloge zbog kojih je Osijek trenutačno drugoplasirana momčadi našeg prvenstva. Mogao je imati poneki bod više i biti bliže vodećem Dinamu, ali i ovaj rezultat predstavlja iskorak u odnosu na prošlu sezonu posebno, jer je Osijek još uvijek, zapravo, u fazi stvaranja momčadi.

Dalibor KELER

niz

BAREM JEDAN POGODAK U SVIM SUSRETIMA SEZONE

31

utakmicu zaredom Osijek je zabijao svojim suparnicima

16

puta su bijelo-plavi postigli samo jedan pogodak na utakmici

18

pogodaka primili su u 19 utakmica, prema čemu su druga najbolja obrana prvenstva

Najčitanije iz rubrike