Osijek
METEOROPATI SVE MLAĐI

Južina napunila Neurologiju
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

Visoke temperature zraka u protekla dva dana napunile su Kliniku za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek. Potvrdila je to prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo, predstojnica Klinike, koja ističe kako su pacijenti sve češće mlađe osobe.

- Tek je poneki stariji pacijent, a mladih ima dosta, srećom ne i djece. Definitivno je i vrijeme uzrok ovom stanju, a osim što imamo dosta moždanih udara i aneurizmi, imamo i slučajeva ishemije i hemoralgije. Također, ovo vrijeme loše utječe i na oboljele od epilepsije, a loše može djelovati i na oboljele od multiple skleroze - pojašnjava dr. Butković Soldo. Dodaje kako je na Klinici trenutačno velik broj pacijenata ne samo iz Osijeka jer se pacijenti u osječki KBC upućuju i iz Vukovara, Našica i Vinkovaca i njihove okolice.

Iako bi se moglo očekivati da se osobe sklonije zdravstvenim problemima zbog južine suzdržavaju od izlaska na otvoreno, dr. Butković Soldo preporuča upravo suprotno. Naime, kaže kako je uputno prošetati se, no svakako valja redovito mjeriti tlak i šećer i uzimati terapiju.

Neki ljudi, primjerice, smatraju da im je tlak dobar, pa neće uzimati terapiju, a to ne smiju činiti. Isto tako valja pripaziti i na prehranu. Šetnja dobro dođe, jer i u prostorijama ima tlaka istovjetnog vanjskom, savjetuje naša sugovornica.

Ono što zabrinjava svakako su nagle promjene temperature, pa će tako već danas, sudeći prema vremenskoj prognozi, dnevne temperature biti niže i za desetak stupnjeva. Tijekom tjedna dnevne temperature ponovo će se povisiti, pa valja svakako pripaziti na zdravlje. M. Mihelić

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike