Osijek
NUŽAN POVEĆAN OPREZ!

U novom kružnom toku
i oko njega - krkljanac
Objavljeno 13. prosinca, 2017.
Automobili, tramvaji, pješaci... svi misle da baš oni imaju prednost

Dobra vijest - omogućeno je prometovanje kružnim tokom na raskrižju Trpimirove, Divaltove i Gacke. I odmah je prodisao promet u tom dijelu grada. Loša je vijest, kako to u nas obično biva - radovi nisu u cijelosti završeni pa je u utorak ondje bio pravi prometni krkljanac, u što se osobno uvjerila naša reporterska ekipa.

Prvo, postavljala se horizontalna signalizacija - iscrtavale su se zebre, pa je velik dio dana bilo zapriječeno prometovanje u tracima za desno skretanje. Iz Trpimirove se u smjeru juga u kružni moglo ući u samo jednom traku. I izlazni je trak iz Gacke bio zapriječen.

Drugo, s cijele istočne strane, uz Sjenjak i zid s natpisom “Nepokoreni grad”, još nije završena pješačka staza. Bit će, dakako, za dan-dva, ali jučer je, a vjerojatno će tako biti i danas, bilo nemoguće iz Gacke normalno dopješačiti do, primjerice, trga ispred Muzeja okusa. Pješaci su stoga, vidjeli smo ih, hodali poprijeko, po tramvajskoj pruzi.

Kada je u pitanju tramvajska pruga, nije ovo prvi kružni tok koji presijecaju tramvajske šine, ali prvi je dojam kako se na ovoj lokaciji svi zalijetaju kao da baš nitko ne očekuje tramvaj. Doduše, postavljeni su semafori, koji će zaustavljati promet u kružnom kada kroz njega bude prolazilo šinsko vozilo, ali oni još nisu u funkciji.

Upozorenje vozačima, za razliku od kružnog toka kod Peveca i sportske dvorane, gdje nije izraženo uključivanje u promet iz sporednih smjerova, na ovom se kružnom “sudaraju” dva velika prometna pravca, a dojam je kako svi u kružni ulaze “pod punim gasom”. Stoga pozivamo na veći oprez!

A kada prođete kružni i Trpimirovom nastavite prema Sjenjaka, dočekat će vas veliki “hupser”. Na mjestu gdje prestaje novi sloj asflata, neravnina je kojom se uspinjete na stari sloj, što ćete itekako osjetiti ako ne usporite. A ne postoji nikakav znak upozorenja!

Najveći je propust, pa, ako hoćete, i glupost, to što je na tom mjestu horizontalna signalizacija vraćena u prvobitno stanje. Dakle, lijevi trak je za skretanje u Drinsku, a desni za ravno i skretanje udesno, a niti se može skrenuti lijevo u Drinsku, jer je ona u tom dijelu zatvorena za promet, niti se može skrenuti na Sjenjak (zapravo može, ali tek pedesetak metara dalje). I još nešto, kako će ondje također biti novi kružni tok, takva horizontala signalizacija ondje uopće ne pripada. Nacrtano je, naime, nešto što će se morati brisati!? Nije to kao dvostruko bojenje tunela, ali...

Naime, od jučer je za promet zatvorena Drinska ulica, na dionici od Trpimirove do kolnog ulaza-izlaza iz sale Kristal. Promet iz Drinske prema Trpimirovoj i iz Trpimirove prema Drinskoj do daljnjeg će se odvijati sukladno postavljenoj privremenoj regulaciji prometa - obilaznim smjerom preko spojne ceste Divaltova - Gacka - Drinska (pored trafostanice), navodi se u priopćenju iz gradske uprave.

Dario KUŠTRO
KAO U KOŠNICI

Koliko je god pritisak javnosti bio velik, možda smo se svi mogli strpjeti još dan-dva kako bi se izbjegla gužva kao u košnici. Uz cestare koji još uvijek rade i krupnu građevinsku mehanizaciju, uređuju se zelene površine unutar kružnog toka, a tu su i pješaci, automobili, tramvaji... i svatko se ponaša kao da baš on ima prednost.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana