Osijek
STUDENTSKA KONFERENCIJA

Gledište malog čovjeka u velikim sukobima
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

“Život tijekom opsada” naziv je studentske konferencije koja je jučer na osječkom Filozofskom fakultetu započela zanimljivim predavanjima studenata. Konferenciju je organizirao osječki ogranak međunarodne udruge studenata povijesti ISHA, a sve je realizirano u sklopu projekta “Learning history that is not yet history” (Učenje povijesti koja još nije povijest), europskog udruženja nastavnika povijesti – EUROCLIO.

- Na današnjem se dijelu konferencije govori o svakodnevnom životu stanovništva u opsadi tijekom Domovinskog rata na jadranskoj obali i Primorju. Mladi će predavači tako predstaviti opsade Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, a govorit će se i o izbjegličkom kampu u Segetu Donjem. Pri uspostavi teme odlučili smo predstaviti drukčiju perspektivu o Domovinskom ratu, politički neutralno, a za ostvarivanje tog cilja najbolje je poslužilo prebacivanje fokusa na svakodnevni život stanovništva - otkrio je glavni koordinator konferencije, student osječkog Odsjeka za povijest, Stjepan Leko. Istaknuo je kako je konferencija rezultat suradnje sedam ISHA međunarodnih sekcija koje će predavanjima svim zaljubljenicima u povijest otkriti drugi pristup Domovinskom ratu.

- To je pristup s gledišta mikropovijesti, odnosno gledišta malog čovjeka u tako velikim ratnim sukobima, to jest kako su se pojedinci snašli u takvim uvjetima, kakva su bila njihova osjećanja i životi u opsadi - objasnila je Dunja Tomić, koordinatorica konferencije, studentica povijesti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Danas će izlaganje održati dva osječka studenta, a potom mladi povjesničari iz Rijeke i Pule, te gosti iz regije, odnosno iz Sarajeva i Skopja. Današnja će se predavanja fokusirati na istočnu Hrvatsku, a svoja će iskustva podijeliti i književnica Ivana Šojat. Konferenciju će zatvoriti Marko Leko, bivši vojni zapovjednik 3. gardijske brigade “Kune”, predavanjem o temi “Zašto i kako smo pobijedili u Domovinskom ratu”. M. Mandić

Najčitanije iz rubrike