Osijek
JAPANSKI KULTURNI ATAŠE U OSIJEKU

Poboljšati suradnju
Županije i Japana
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

U posjetu Osječko-baranjskoj županiji u ponedjeljak i utorak boravio je kulturni ataše Veleposlanstva Kraljevine Japana u Zagrebu, Ryohei Nakajima. Njega je jučer primio osječko-baranjski župan Ivan Anušić, a tema njihova razgovora bila je suradnja između dviju zemalja.

Župan Anušić podsjetio je da se okvirno razgovaralo o suradnji Osječko-baranjske županije s japanskom prefekturom Wakayama koja uključuje i suradnju gradova Osijek i Wakayama te sveučilišnu suradnju. Istaknuo je kako je u planu da se ta suradnja već iduće godine formalizira potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu. Dodao je kako je Japan zanimljiva zemlja od koje bi Hrvati mogli mnogo toga naučiti, a zacijelo vrijedi i obratno.

Ataše Nakajima najavio je novinarima gostovanje izložbe jednog japanskog grafičara u Muzeju likovne umjetnosti koje će se dogoditi u rujnu iduće godine, u povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja. Mladi dužnosnik japanskog veleposlanstva izvrsno govori hrvatski jezik te je održao u ponedjeljak predavanje učenicima Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Tijekom susreta u županijskoj palači Prandau-Normann mogli smo čuti kako Hrvatska u Japan najviše izvozi ribu, uglavnom tunu, a Japanci Hrvatima prodaju visokosofisticirane automobile. D. Celing

Najčitanije iz rubrike