Novosti
PREDSJEDNICA REPUBLIKE:

Neće se oduzimati odličja generalima osuđenim u Haagu
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Vezani članci

GENERALSKI ZBOR

Komemoracija za generala Praljka

Na sve češće pozive da se haškim osuđenicima oduzmu odlikovanja, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je u Bjelovaru odgovorila da su “ti ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije”, i da im ona ta odličja neće oduzimati. “Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva”, rekla je.

Kako se neslužbeno može doznati iz izvora bliskih Uredu predsjednice “praksa predsjednika/ce Republike Hrvatske nije institucionalizirana u do sada ni jednom prethodnom slučaju pravomoćnih presuda za počinjenje ratnih zločina nastavno na odluke haškog tribunala”. “Naime, odlikovanja RH nisu oduzeta ni generalu Tihomiru Blaškiću, ni gospodinu Dariju Kordiću, ni još nekima prema pravomoćnim presudama istoga suda. Dakle, ne postoji institut – automatizam oduzimanja odlikovanja RH”, smatraju u Uredu predsjednice.

Zakon o odlikovanjima i priznanjina u članku 36. kaže da će predsjednik Republike na prijedlog Državnog povjerenstva za odlikovanja i priznanja RH, ili prema vlastitoj odluci oduzeti odlikovanje ili priznanje ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u RH. Članak 37. razrađuje da inicijativu za oduzimanje odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske mogu podnijeti i tijela i osobe iz članka 28. Zakona, a to su: Sabor, Vlada, diplomatska, konzularna i druga predstavništva RH u inozemstvu, ministarstva i druga tijela državne vlasti, političke stranke, vjerske zajednice, udruge građana i druge pravne osobe, a posredovanjem nekog od nabrojanih tijela ili osoba inicijativu mogu podnijeti i građani Republike Hrvatske. U Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima navode se potanje odredbe u svezi s postupkom i razlozima za oduzimanje odlikovanja. Tamo u članku 16. izrijekom stoji da će Državno povjerenstvo za nositelje odlikovanja ili priznanja, koji su pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje tri godine predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja.

Državno povjerenstvo čine Povjerenstvo za civilna odlikovanja i priznanja na čijem je čelu akademik Zvonko Kusić, te Povjerenstvo za vojna odlikovanja i priznanja čiji je predsjednik umirovljeni general Marijan Mareković.

Mareković je rekao kako Povjerenstvo za vojna odlikovanja i priznanja radi na temelju zakona kojim su propisane sve procedure. Dodao je i da je pri tome procedura ista kao i kod zahtjeva za dodjelom odličja. Mareković je Hini rekao i da će Povjerenstvo, kada dobije zahtjev, donijeti svoju odluku.

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovanja je oduzeo generalima Mirku Norcu, Vladimiru Zagorcu i Ivanu Koradeu, kao i osuđenicima za ratne zločine Tihomiru Oreškoviću, Siniši Rimcu, Tomislavu Duiću, Anti Gudiću, Davoru Baniću, Stjepanu Grandiću i Anđelku Botiću. Zagorcu, Rimcu i Norcu oduzeo je i ratne medalje. Njegov nasljednik Ivo Josipović činove generala oduzeo je Branimiru Glavašu, Zagorcu i Norcu, dok je Rimcu oduzeo čin bojnika. Sva odlikovanja Josipović je oduzeo i bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh izjavio je u utorak da je zakonska obveza predsjednice Grabar-Kitarović da osuđenima u Haagu oduzme činove i odlikovanja.

“Na žalost, nitko ne zna što će predsjednica učiniti, jer je njeno ponašanje u zadnje vrijeme u tom smislu prilično nepredvidivo. Nadam se da neće proteći mnogo vremena da se odluči držati zakona, jer ovo nije presedan”, rekao je Beus. H/D.Pav.

Davor Bernardić

predsjednik SDP-a

PREDSJEDNICA MORA POŠTOVATI ZAKON

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović “apsolutno mora poštovati zakon” po pitanju oduzimanja odličja osuđenim generalima, te da Hrvatska mora poštovati haške presude generalima. “Bilo bi dobro da se negdje među briselskim hodnicima nađe premijera Plenkovića i pita njega što misli o oduzimanju odličja. HDZ je izručio sve generale Haagu, Ivica Račan ni jednogs, a sada se na ljudskoj žrtvi pokušavaju ukrasti jeftini politički poeni. Ratni zločin je ratni zločin, onaj tko je ubijao, silovao mora za to i odgovarati, za to nema opravdanja”, komentirao je Bernardić.

Možda ste propustili...

10. TEMATSKA KONFERENCIJA ZAJEDNICE POVRATNIKA OBŽ

Povratnici traže od Vlade RH Zakon o naknadi ratne štete

BIBLIJSKA PORUKA

Živa je božja riječ

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

APEL OSJEČKIH VATROGASACA

Profesionalni vatrogasac pijan pao u otvor cijevi

2

JOŠ JEDNA OPTUŽNICA PROTIV OSJEČKOG PODUZETNIKA DRAGE TADIĆA

Oštetio Osijek-Koteks za 15,7 milijuna kuna

3

MARKO PAVIĆ, MINISTAR RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA

Svim umirovljenicima dajemo pravo izbora koju mirovinu žele primati